Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

O domovini in družini s Tonetom Kuntnerjem

Polhov Gradec, 26. december – Na državni praznik, ob dnevu samostojnosti in enotnosti se je v kulturnem domu Jakoba Trobca oglasila Pesem miru, ki jo pripravljajo člani Turističnega društva Briše.
Zdravljica je dala blagoslov letošnji proslavi Pesem miru, s katero so Polhograjci počastili našo domovino Slovenijo ter se spomnili enotnosti Slovencev v želji po samostojnosti in državnosti, na tisti zimski dan, 23. decembra 1990, ko je slovenska beseda »meso« postala. Takrat so se misli in hrepenenja mnogih slovenskih generacij ubesedila v plebiscitarnem DA naši samostojni državi, je spomnil povezovalec večera Simon Purger, ki je spretno krmaril med nastopajočimi zbori polhograjske doline in premišljeno izbiral besede, ko se je pogovarjal z letošnjim gostom, svečenikom slovenske besede, iskrenim domoljubom, pesnikom in igralcem Tonetom Kuntnerjem. Njegove tople in klene besede so pripovedovale o domu in domovini, domoljubju, narodu in človeku, stvareh, ki jih tudi sam največkrat opeva v svojih pesnitvah, zato je bil tudi njegov odgovor na vprašanja najpogosteje prebran iz pesnitev slovenskih pesnikov in pisateljev, uporabil je citate Cankarja, Jenka in drugih. Na vprašanje, kakšen je njegov pogled na Slovenijo danes, pa je odgovoril: "Danes imamo domovino Slovenijo takšno, kot si jo zaslužimo. Pred sedemindvajsetimi leti smo doživeli čudež, danes pa imamo le ostanek čudeža."

Ob državnem prazniku je zbrane nagovoril župan Franc Setnikar, ki je spomnil na to, da prav vsak gradi in sooblikuje domovino Slovenijo. Navzoče in še posebej gosta večera Toneta Kuntnerja, ki po njegovih besedah ni le pesnik pač pa prerok domovine, je pozdravil tudi polhograjski župnik Bogdan Oražem. Voščilu pa je pridružil še duhovnik Rofen z Madagaskarja, ki je v malgaškem jeziku vsem zaželel blagoslovljene praznike. Pod nastopajoče so se podpisali moški pevski zbor Turističnega društva Briše, mladinski in otroški pevski zbor Višajčki, mešani pevski zbor KD Gregor Rihar, Briške cvetke, jutranji cerkveni mešani zbor in ženski pevski zbor Danica, ki so z božičnimi in domovinskimi pesmimi pobožali obiskovalce ter jim polepšali praznični večer.

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi