Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

S prižigom lučk vstopili v praznični december

Polhov Gradec, 1.–3. december – V grajskem parku v Polhovem Gradcu je v petek skupaj s prižigom luči potekalo odprtje 19. Miklavževega sejma, ki ga je Javni zavod Polhograjska graščina pripravil skupaj z Osnovno šolo Polhov Gradec, Muzejem pošte in telekomunikacij ter knjižnico Polhov Gradec.
1. decembra zvečer so se zableščala številna slovenska mesta. Tudi kraji v celotni občini Dobrova - Polhov Gradec so se praznično razsvetlili, v grajskem parku pa so simbolično prižgali luči ob odprtju 19. Miklavževega sejma. S prijetnim programom, ki so ga pripravili devetošolci Osnovne šole Polhov Gradec z mentorji, so s plesom in pesmijo poskrbeli, da zbrane množice razigranih otrok, staršev ter drugih obiskovalcev kljub nizkim temperaturam ni zeblo. Navzoče so ob tej priložnosti pozdravili predstavnica Javnega zavoda Polhograjska graščina Nina Slana, ki je med drugim povedala, da organizatorji s sejmom, ki glede na tradicijo daje kraju prepoznavnost, želijo spodbuditi tako domače kot tuje razstavljavce, da se na sejmu predstavijo s svojimi izdelki, ter se vsem sodelujočim – Osnovni šoli Polhov Gradec, Občini Dobrova - Polhov Gradec, Muzeju pošte in telekomunikacij, razstavljavcem, obiskovalcem, nastopajočim, gasilcem in vsem zbranim, zahvalila za prispevek in obisk. Ravnateljica Ilinka Kucler in župan Franc Setnikar sta sprva z devetošolci obujala znanje o pravljicah in  njihovih junakih, nato pa je župan zbranim zaželel, naj jim bo tako kot decembra lepo in pri srcu toplo vse leto. Ravnateljica je dodala, naj si v tem mesecu še posebej vzamejo čas zase in svoje najbližje, pri tem pa naj ne pozabijo na tiste, ki so sami in prazničnega veselja nimajo s kom deliti. Želje vseh so se prepletle v misli o dobrem.

Miklavžev sejem je svoja vrata odprl v soboto, ko so se domači in tuji razstavljavci predstavili z različnimi izdelki iz lesa, usnja in kuhane volne, z ročno izdelanimi čipkami, lončarskimi in medenimi izdelki, čaji, zelišči, mlečnimi in mesenimi izdelki, piškoti in kruhom ipd. Ponudba z različnih področij malega gospodarstva, ki med drugim kažejo raznolikost naše občine, je bila pestra. Svoj tržni potencial pa so preizkusili tudi učenci višjih razredov, ki so s svojimi umetninami skušali prepričati mimoidoče, da so kak dar prispevali v njihov razredni proračun. Spremljevalni program sejma je bil tudi letos v prvi vrsti namenjen tistim, ki jim je Miklavž najbližje – otrokom. Tako v soboto kot nedeljo so dopoldan potekale delavnice, v soboto so izdelovali snežake in božičke, v nedeljo pa venčke iz gumbov ter novoletne voščilnice. Ob popoldnevih pa so nastajale darilne škatlice, voščilnice, novoletni okraski in novoletna drevesca z obeski. Del dneva je bil namenjen tudi vsem ljubiteljem čebelarstva, saj je potekal čebelarski turnir. Oba dneva so bili tam tudi gledališčniki, ki so za otroke pripravili predstavo Ko bom velik, bom … ter Reševanje praznikov. V času sejma pa je bil možen tudi voden ogled Muzeja pošte in telekomunikacij in celo vožnja s kočijo, ki je bila v teh hladno zimskih in zasneženih dneh kot novost še posebej idilična.

 

Besedilo in fotografije: Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi