Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Mednarodna pasja razstava v Polhovem Gradcu

V osrčju Polhograjskih dolomitov se je v soboto, 2. septembra, v šotorih na prireditvenem prostoru pred gostilno Pograjski dom odvijal Dolomiti dog show, ki je letos združil dve razstavi – slovenski klub za terierje je organiziral 24. specialno razstavo za terierje, Slovenski klub retrieverjev pa 24. klubsko razstavo retrieverjev.
Pomembnost in resnost prireditve je naznanila slovenska himna, ki ji je sledilo zelo profesionalno izvedeno predstavljanje prireditve, sodnikov in tudi naše občine. Vodja prireditve je bil Gorazd Gregor Namestnik, strokovna vodja Špela Židan, sodili sta dve sodnici, Maša Široka in Sissi Dollmann iz Avstrije. Prisotna je bila tudi delegatka Kinološke zveze Slovenije Elizabeta Košuta Arčon, ki je povedala nekaj uvodnih besed in s tem odprla razstavo, takoj po himni, saj je glasbeni tehnik ves čas doziral pravo mero glasbe. Uvodni pozdravni nagovor je imel tudi Franc Setnikar, župan občine Dobrova - Polhov Gradec, ki je vse prisotne povabil k turističnemu obisku naše občine in poudaril njene glavne znamenitosti. Kljub dežju je bilo prijavljenih skoraj 20 različnih pasem terierjev, med njimi nekaj pasem, ki jih redko vidimo tudi na večjih mednarodnih razstavah.

 

Na klubski razstavi retrieverjev, ki se je odvijala na drugi strani 100 m2 velikega belega šotora, pa je sodil mednarodni sodnik Sven Slettedal z Norveške kot specialist za 8. FCI-skupino. Ob 17. uri, tri ure po svečanem začetku, smo dobili zmagovalce. Prvi trije izbrani psi v vsaki sekciji so dobili pokal, prav tako sta pokal dobila najboljša psa, izbrana izmed zmagovalcev posamezne sekcije.

FCI (Federation Cynologique Internationale) je največje mednarodno združenje nacionalnih kinoloških zvez in klubov s sedežem v Thuinu (Belgija), ki združuje 84 zvez ter pogodbenih članic. Nastala je leta 1911, Slovenijo v FCI zastopa Kinološka zveza Slovenije. Cilj zveze je vzreja čistokrvnih pasemskih psov. V ta namen so vzpostavili klasifikacijo pasem in standarde zanje, ki so napisani po enotnem modelu in so splošno prepoznani kot standardi FCI.

 

Hvala podjetju Mreža promet, ki je s hrano Josera generalni pokrovitelj prireditve, podjetjema Vetpromet in Kanina ter kliniki za male živali Moj Vet.

 

Terierji 

Terierji so v primerjavi s hrti in z drugimi otoškimi lovskimi pasmami psi proletariata. To so vsestransko uporabni spremljevalci malega kmeta, rudarja, delavca, predvsem pa radostni prijatelji, klovni in varuške otrok. Skupno vsem in omenjeno v vseh standardih je njihovo značilno vedenje »keen expression«, v prevodu »oster, goreč, vnet«.

Prinašalci 

Prinašalci se uvrščajo v 8. skupino FCI, v katero spadajo še šarivci in vodni psi. Že vrsto let zapored so prinašalci (retrieverji) med najbolj priljubljenimi pasmami psov v Sloveniji, saj so primerni kot družinski psi, izkazali pa so se tudi kot reševalci in vodniki slepih ter invalidnih oseb. Njihova osnovna funkcija pa je še vedno lov, in sicer so primerni za prinašanje male divjadi po strelu. So neprecenljivi pomočniki pri iskanju ustreljene ali zastreljene divjadi. V skupino prinašalcev spada 6 pasem: labradorec, zlati prinašalec, gladkodlaki prinašalec, novoškotski prinašalec, kodrasti prinašalec in chesapeake bay prinašalec.

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi