Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

MePZ Dobrova na regijskem tekmovanju

Zagorje ob Savi, 19. november - MePZ Dobrova v tem letu praznuje 40 let delovanja. Obletnico bomo obelodanili s slavnostnim koncertom na pomlad prihajajočega leta. Še prej pa bomo za vse ljubitelje prazničnih pesmi pripravili prelep božični koncert v farni cerkvi na Dobrovi, dne 27. decembra ob 19. uri. Le-ta se tudi odlikuje že z dolgoletno tradicijo; tokrat že dvaindvajsetič.
V vseh letih delovanja zbora se je zvrstilo že vrsto pevcev in 7 zborovodij: Albin Weigerl, Lidija Pavlica, Bogdan Kosmač, Miha Vahen, Miro Rozman, Venčeslav Zadravec. V začetku je imel zbor vaje v spodnji šoli na Dobrovi, ker so bili prostori v Zadružnem domu v slabem stanju in pozimi zelo mrzli. Leta 1986 so se člani kulturnega društva lotili obnove dvorane. Na delovnih akcijah so sodelovali pevci, dobrovski gasilci, pa tudi drugi prebivalci kraja, ki so sodelovali že pri gradnji doma v začetku petdesetih let. Pevci so si takrat uredili pevsko sobo v zaodrju. Leta 1991, ko se je v podstrešnih prostorih znašla knjižnica, so pevci pridobili še sedanjo pevsko sobo. Z novim prostorom se je kmalu zamenjal še zborovodja. Zbor zdaj že 27. leto vodi domačin Borut Dolinar.

V teh 40-ih letih je zbor prepel že mnogo pesmi, obiskal marsikateri kraj po Sloveniji in tudi v tujini, poskrbel za obogatitev veliko prireditev in ves čas povezoval posameznike, ki dobro v srcu mislijo. Vsako leto med drugim sodelujemo na območnih revijah pevskih zborov in v tem letu smo bili izbrani (tretjič do sedaj) za nadaljnje tekmovanje. To je tudi eden glavnih razlogov, zakaj praznovanja obletnice delovanja ne bo v tem letu. Sledila je namreč zahtevna priprava na regijsko tekmovanje odraslih pevskih skupin v Zagorju.

V Zagorju je bila konkurenca zares huda. Kljub temu smo se tekmovanja udeležili s ponosom. V čast smo si šteli, da smo se znašli na odru v družbi Ljubljanskih madrigalistov, Komornega zbora Ave, Mešanega pevskega zbora Adoramus in še drugih podobnih skupin, v katerih prevladujejo glasbeno visoko izobraženi pevci. Še bolj pa smo se razveselili podelitev priznanj. Predsednik komisije, slovenski skladatelj Ambrož Čopi je poudaril vsa prizadevanja udeleženih zborov za razvoj pevske kulture na slovenskih tleh in nas spodbudil za naše nadaljnje delo na tem področju. Sledili so napeti trenutki ob pričakovanju rezultatov. Razglasitev je bilo za nas prijetno presenečenje in naš zborovodja Borut Dolinar je bil nagrajen v velikim aplavzom. Mešani pevski zbor Dobrova je prejel bronasto priznanje! Res lepo darilo za našo 40. obletnico delovanja. Priznanje nam pomeni potrditev, da ne samo, da sami uživamo v glasbenem ustvarjanju, temveč, da naše veselje do petja in naše uspehe opazijo tudi drugi. Zato bomo kljub oviram, na katere naletimo vsake toliko časa,  z veseljem in vztrajnostjo prepevali še naprej!

Magdalena Tehovnik


Oglejte si tudi