Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Z ministrom Počivalškom o potencialih občine

Polhov Gradec, 15. januar – Na povabilo župana Franca Setnikarja so za skupno mizo v pograjski graščini sedli minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, državna sekretarka za turizem Eva Štravs Podlogar, direktorica direktorata za turizem Renata Martinčič in direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek ter razpravljali o možnostih in priložnostih produktov Občine Dobrova - Polhov Gradec.
Župan Franc Setnikar je v prvem delu predstavil nekatere dosežke in načrte občine na področju turizma in podjetništva. Na kratko je predstavil občino ter jih seznanil s problematikami, s katerimi se občani in posledično občina na omenjenih področjih srečuje, in sicer: odhajanje podjetnikov iz občine zaradi urbanističnih nezmožnosti, saj obstoječi ne omogočajo podjetnikom razvoja in širitve; bližina glavnega mesta in posledično uvrstitev med najbolj razvite slovenske občine, za katere so merila za pridobitev evropskih sredstev pogosto nedostopna; moteča cesta znotraj grajskega kompleksa, ki omejuje priložnosti za naprednejši razvoj turizma znotraj tega ter hkrati povzroča logistične težave podjetnikov, saj oboki preprečujejo transport večjih vozil skozenj. Ta in še nekatera druga dejstva je župan podkrepil tudi s konkretnimi primeri. Ker večina rešitev za naštete težave predstavlja infrastrukturne naložbe, je tudi predviden finančni vložek izredno visok, zato bi bil prispevek občine zgolj delen.

Župan je navzočim predstavil tudi produkte oz. zasnove in ideje, da turizem v občini zaživi, in to so obnova objekta Pristava z ureditvijo razpršenega hotela v njem; postavitev Polhograjskega doživljajskega parka; projekt Medeni zakladi z zasaditvijo medonosnih rastlin; lokalne dobrote Blagajeve dežele, s katerim občina spodbuja lokalne podjetnike in kmete ter jim skuša ponuditi roko pri promociji in trženju njihovih izdelkov, pa naj si bo na lokalni tržnici na Viču, nad katero bdi občina, ali kako drugače, saj občina želi, da občani spoznajo, da tudi z delom, ki ga opravijo doma, lahko zaslužijo; promocija čaja z grofom Blagajem ter Cule dobrot Blagajeve dežele in še druge.


Minister Zdravko Počivalšek se je županu zahvalil za vabilo in dejal, da ima občina Dobrova - Polhov Gradec številne prednosti, predvsem bližino glavnega mesta, ki je najpomembnejša – trg, ki čaka pred vrati, le izkoristiti ga je treba in ljudem ponuditi dobro vsebino. Pohvalil je prizadevanja občine pri spodbujanju in pomoči malemu podjetništvu ter nekatere produkte in ideje. Povedal je, da evropska kohezijska politika v perspektivi 2014–2020 ne predvideva sredstev za infrastrukturne naložbe in so zato tovrstni projekti težje sofinancirani. Skupaj s predstavniki ministrstva so razpravljali o možnostih pridobitve dodatnih sredstev za vsebine, ki bi ideje in produkte lahko spravile v življenje. Županu in predstavnikom občine so ponudili pomoč ter obljubili, da bodo vsebino sestanka obdelali še na ministrstvu ter jim posredovali morebitne predloge.

Po zaključku uradnega dela je zbrane župan povabil na čaj z grofom Blagajem, dogodek, ki ga Javni zavod Polhograjska graščina ob pomoči Turizma Ljubljana uspešno trži že nekaj let in ga turisti pozitivno sprejemajo. Da je res zanimiv, so se prepričali tako minister kot drugi, saj jih je nagovoril program, posebej pa medena kulinarika, ki jo gost okusi v sklopu programa.

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi