Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

O kralju Petru na Triglavu

Leta 1939 je Triglav, najvišji vrh tedanje Kraljevine Jugoslavije, obiskal njen kralj Peter II. Karađorđević. Fotografije, nastale ob njegovem vzponu in dosegu vrha, so poskrbele, da so se združili zbiralec ter ljudski ustvarjalec Nani Poljanec, publicist Dušan Babac ter raziskovalca dr. Peter Mikša in dr. Borut Batagelj ter ustvarili knjigo in razstavo z naslovom Kralj Peter II. v slovenskih Alpah.
Pri projektu Kralj Peter v slovenskih Alpah sta poleg Poljanca, Mikše, Babaca in Batagelja sodelovala še prof. dr. Božidar Jezernik in dr. Sara Špelec. Razstava s knjigo je že navdušila Rogaško Slatino, prav tako srbska različica razstave na Belem dvoru v Beogradu, kjer se je odprtja udeležilo več kot 250 obiskovalcev, kar sedem ambasadorjev in sam Nj. K. V. prestolonaslednik Aleksandar II. Karađorđević. Zdaj nadaljuje pot v Celje, Slovenski planinski muzej v Mojstrani, Ljubljano itd., srbska različica razstave (v cirilici) pa na Oplenac, v Sremsko Mitrovico, Vrnjačko Banjo, Novi Sad itd.

Avtorji poudarjajo, da je bil obisk kralja Petra v slovenskih gorah velik simbol: »Peter je bil kralj, Triglav pa najvišja gora njegove kraljevine. To je bil velik dogodek v tistem času. Ta tema je zdaj prvič resneje obdelana. Pa vendar gre za preproste stvari. Kakšen je bil, kako so se imeli, začutiš utrip časa. Sicer pa so bila to, po njihovi oceni, tudi sam kralj Peter to opisuje v svoji biografiji, njegova najlepša leta.« Vzpon na Triglav je bil višek njegovih planinskih podvigov, kralj Peter II. je namreč drugo polovico julija in prvo avgusta leta 1939 skoraj v celoti preživel v slovenskih Alpah, kjer je v družbi svojih prijateljev in sošolcev prehodil velik del Julijskih Alp, obiskal pa je tudi vrhove Kamniško-Savinjskih Alp (kjer se je povzel tudi na Grintovec) in Karavank. Prav ti poletni meseci s tovariši leta 1939 predstavljajo višek v enem najbolj srečnih let življenja mladega kralja. Kralj je bil s svojim izletom na Triglav izredno zadovoljen in kar ni mogel prehvaliti, kako lep je slovenski gorski svet, nad katerim kraljuje ta gora. V svojem poslovilnem govoru se je toplo zahvalil Slovenskemu planinskemu društvu in mu izrekel priznanje, pri čemer je poudaril, da so napravile planine nanj nepozaben in najlepši vtis. Kralj je vse pohode opravil s kapo, na kateri je nosil značko Slovenskega planinskega društva.

Tudi v naših krajih, natančneje v Polhograjski graščini v Polhovem Gradcu je društvo Lep je dan že drugo leto sodelovalo pri mednarodni pobudi Brati gore in na mednarodni dan gora 9. decembra lani organiziralo predstavitev zgoraj omenjenega projekta. Dr. Peter Mikša, sicer domačin iz Babne Gore, soavtor zgoraj opisane razstave in knjige nam je pripovedoval o obiskih »kronanih glav« v slovenskih gorah in lepo predstavil obisk jugoslovanskega kralja Petra II. na Triglavu. (bm)

Oglejte si tudi