Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Jubilejna 5. izvedba Noči z gasilci

V petek, 17. avgusta, se je 21 mladih članov PGD Dvor zbralo v gasilskem domu, kjer so preživeli naslednja dva dneva.
Petek, 17. avgust

Dejavnosti so se začele v petek ob 18.00, ko smo se najprej razdelili v skupine, ki so veljale vse dni. Najstarejših pet udeležencev je izbralo svoje člane ekipe. Tudi letos smo imeli pošto, kjer so se zbirale vse misli udeležencev. Sledile so tri zanimive igre, kjer se je že pokazal ekipni duh, saj so bile boljše ekipe nagrajene z večjim številom točk. Kaj hitro je bila na vrsti večerja, ki so si jo otroci pripravili sami. Pekli smo palačinke, na odprtem ognju pa koruzo in hrenovke. Za tem je sledilo težko pričakovano prenočevanje v gasilskem domu. Dvorana gasilskega doma je bila polna podlog za spanje, spalnih vreč in otrok. Nekateri so zaspali hitro, drugi so bili pokonci nekoliko dlje.

Sobota, 18. avgust

Pred zajtrkom smo imeli telovadbo, da so se naši možgani dodobra zbudili pred napornim dnevom, ki nas je čakal. Najprej smo se pomerili v mini Fire Combatu. To je posebna tekmovalna disciplina, ki od gasilcev zahteva izjemno dobro fizično pripravljenost. Za otroke je bila pripravljena prilagojena različica. Otroci so si namestili dihalni aparat in čelado ter se s cevjo podali po stopnicah v prvo nadstropje, kjer so jo odložili ter nato z vrvjo navzgor dvignili drugo cev. Sledil je spust po stopnicah s cevjo ter prehod do lesene klade, ki jo je bilo treba z majhno macolo čim bolj natančno prestaviti na določeno mesto. V nadaljevanju je bilo treba iti še okoli cerkve ter za zaključek prenesti ponesrečenca.

Zvečer smo imeli nočni pohod z baklami, ki smo jih sami izdelali. Postopek je preprost, saj se okoli palice navije papir, nato pa se žaklovino najprej namoči v raztopljen vosek, nato pa ovije okoli palice. Po kosilu smo peš po cesti preko Dolenje vasi odhiteli v Babno Goro h kozolcu, kjer se tudi pripravljamo na tekmovanja. Zaradi izredno vročega vremena so vsem prijale vodne igre. Ob njih so se vsi nadvse zabavali, saj niso bili najboljši tisti, ki so najmočnejši, temveč je bilo treba uporabiti tudi nekaj iznajdljivosti. Sledil je preizkus tako imenovanega “spolzkega Janeza”, improviziranega tobogana na travi. Na travno površino smo položili polivinil, za boljšo drsnost pa uporabili vodo, tako kot pri pravem toboganu. Otroci so ob spustih po “spolzkem Janezu” nadvse uživali. Pred odhodom proti gasilskemu domu so se vsi med seboj (tokrat pa so otroci pozabili na mentorje) dodobra poškropili.
Po vrnitvi v gasilski dom in slastnih picah smo se ob mraku z lastnimi baklami podali na pohod. Da se nas je slišalo daleč naokoli, smo med nočnim pohodom peli. Po odzivih sodeč, smo bili prava atrakcija.

Nedelja, 19. avgust

V nedeljo smo se dopoldan razdelili v dve skupini ter se odpravili na dva različna kraja. V Tlakah so otroci iz Gradaščice s pomočjo motorne črpalke črpali vodo in izvedli več napadov z različnimi ročniki. Druga skupina pa je pri gasilskem domu spoznavala dvižne blazine, s pomočjo katerih lahko dvigujemo različna bremena, tudi gasilsko cisterno. Za popestritev dogajanja so se pomerili v gasilskem labirintu, majhnem lesenem labirintu, kjer so morali s pomočjo dvigovanja in spuščanja zračne blazine žogico spraviti z enega na drugi konec. Prvi del popoldneva smo izkoristili za skriti zaklad. Mentor Klemen je pripravil številne vmesne namige, mladina pa je poskušala karseda hitro priti do končne rešitve. Kje se je skrival zaklad, pa vprašajte otroke, ki so ga iskali. Sledila je zadnja aktivnost, veliki človek ne jezi se, kjer so bili figurice kar otroci sami. Za popestritev igre so bili na določenih točkah deležni posebnih nalog – smešna oblačila, piškoti, voda in vprašanje.

Zadnjo urico srečanja smo izkoristili za podelitev prav posebne nagrade. Za najbolj vestno obiskovanje vaj od lanskoletne Noči z gasilci do letošnje je posebno priznanje (lesen Krtko) prejela mladinka Sara Kopač. V enem letu je bila prisotna kar na 92 vajah, za preostalih 12 pa se je opravičila. Po dogovoru to pomeni 100-odstotno udeležbo. Enak uspeh je zabeležili še Jan Jesenovec (72 udeležb na vajah). Posebno nagrado pa je prejela tudi pionirka Ema Peklaj, ki je bila prisotna na 92 vajah (97,96 %), a je ni bilo le na 6 vajah, kar je daleč najmanj med vsemi. Poleg tega pa je namesto počitnic na morju, raje nastopila na tekmovanju.

Klemen Zibelnik, PGD Dvor

Oglejte si tudi