Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Z ekoloških otokov v vaše domove

V naslednjih mesecih bo vsako gospodinjstvo na relaciji Podsmreka–Polhov Gradec dobilo svoj zabojnik za papir in svoj zabojnik za plastiko. Velike zabojnike za papir in plastiko pa bomo začeli postopoma umikati z ekoloških otokov, prav tako v kraj prihaja možnost uporabe zabojnika za biološke odpadke.

Občina Dobrova – Polhov Gradec si prizadeva na področju urejenosti in čistosti okolja občanom zagotoviti najboljši način odvoza odpadkov. Po besedah župana Franca Setnikarja se je praksa z ekološkimi otoki skozi čas izkazala kot slaba. Predvsem iz razloga, da ljudje ne razumejo, da je potrebno odpadke odložiti v ustrezen zabojnik in jih ne odlagati mimogrede v okolico otokov ter na druga neustrezna mesta oziroma odlagališča.

Zato je nastal dogovor z javnim podjetjem Snaga, da v naslednjih mesecih vsak občan na relaciji Podsmreka - Polhov Gradec dobi svoj zabojnik za papir in svoj zabojnik za plastikopo potrebi k obstoječemu zabojniku še dodaten zabojnik za embalažo. Uvedba zabojnikov za papir na območju občine bo lahko potekala v več fazah, tako se bo lahko za odvoz papirja vključilo v prihodnje še kako območje. Župan pojasnjuje, da se bodo po dostavi omenjenih zabojnikov iz ekoloških otokov umaknili tovrstni – zabojniki za papir in plastiko, saj bo imel vsak občan prostor za odlaganje omenjenega na svojem domu. S strani izvajalca odvoza odpadkov na območju naše občine je bila izvedena tudi anketa glede zainteresiranosti prevzemanja bioloških odpadkov na tem območju. Ta se za določen del Dobrove sicer že izvaja, če pa bo anketa pokazala oziroma bo zainteresiranih zadostno število gospodinjstev, se bo v prihodnje odvoz bioloških odpadkov izvajal vse do Polhovega Gradca. Pri tem je župan opomnil, da tovrsten odvoz ne bo obvezno za vse imetnike kompostnikov in dodal, da bo to poseben strošek, medtem ko bo odvoz papirja in plastike vštet v ceno rednega mesečnega odvoza odpadkov.

Župan Setnikar v novem načinu vidi priložnost, da se končno uredi okolica okrog ekoloških otokov in poudarja, da je ljudi s stalnim opozarjanje in vzpodbujanjem potrebno naučiti, da bodo razumeli, da je odpadke potrebno odlagati in razporejati, in sicer na za to določena mesta in v njim primerne zabojnike.

Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi