Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Na mizi idejni projekt za center Emila Adamiča

Dobrova, 13. junij – Delovna skupina za spremljanje priprav in izgradnjo poslovno-trgovskega centra na Dobrovi se je seznanila in potrdila idejni projekt za center Emila Adamiča, sledila bosta predstavitev občinskemu svetu, ki je sicer predinvesticijsko zasnovo in investicijski program za center že potrdil in ga umestil v občinski proračun, in zbor krajanov, med tem pa vsi upajo na čimprejšnjo potrditev občinskega prostorskega načrta, ki je pogoj za začetek uspešne uresničitve te zgodbe na Dobrovi.

Devetčlanska delovna skupina za spremljanje priprav in izgradnjo poslovno-trgovskega centra na Dobrovi, ki je bila ustanovljena leta 2015 z namenom in nalogami, da se sproti seznanja in analizira aktivnosti, aktivno sodeluje pri pripravi nadaljnjih odločitev o poteku projekta in udeleženih partnerjih ter spremlja gradnjo poslovno-trgovskega centra na Dobrovi, se je sestala na 8. seji, in sicer z namenom, da se seznani z idejnim projektom in vsebino centra Emila Adamiča, medgeneracijskega kulturnega središča na Dobrovi.

Župan Franc Setnikar je po uvodni besedi predsednika skupine Franca Rejca vse člane seznanil, da je občini na začetku letošnjega leta uspelo odkupiti vsa potrebna zemljišča, na katerih naj bi novi center stal. Naslednji pomemben korak je priprava dokumentacije. Poudaril je, da idejni načrt predvideva vsebine za izvajanje upravne, lekarniške, zdravstvene, knjižnične in kulturne dejavnosti. Predstavnica arhitekturnega biroja Arheja, ki je načrt pripravil, je predstavila načrt: v pritličju naj bi bili velika kulturna dvorana z zaodrjem, ki bo dodatno lahko namenjeno uporabi lokalnih društev, dodatna medgeneracijska soba za društva in prostori za zdravstvene dejavnosti (2 prostora za zobno ambulanto, 2 za družinsko medicino, 2 sestrski sobi, 1 za referenčno ambulanto in 1 za patronažo), lekarna, čajna kuhinja, sanitarije in 2 prostora za tržne dejavnosti, kot so banka, pošta ... Dodala je, da bi bil pred objektom kar precejšen tlakovan in pokrit prostor, namenjen najrazličnejšim družabnim dogodkom, lokalni tržnici … V prvem nadstropju bi bili prostor za lokalno samoupravo, arhiv in matični urad ter knjižnica, prostori za stalne razstave ali potopisna predavanja, v drugem nadstropju pa dostop do male dvorane, ki je primerna za godbo ali druge manjše prireditve.

Arhitektka je povedala, da skupna kvadratura objekta dosega okoli 2.400 m2 (sedaj se te dejavnosti odvijajo na približno 600 m2) in je tako energetsko učinkovita kot tudi z estetskega vidika prijazna do občanov, saj gre za kombinacijo moderne in klasične gradnje. Župan je dodal, da so na območju gradnje že bile opravljene geološko-geomehanske meritve o sestavi tal, da so pridobljeni že vsi projektni pogoji, ki jih občina potrebuje za gradnjo na območju majhne poplavne ogroženosti, kjer je gradnja glede na pogoje, ki jih mora investitor zagotoviti, dopustna. Edino, od česar je še odvisna časovnica poteka projekta, je sprejetje občinskega prostorskega načrta, za katerega pa upa, da bo sprejet do konca poletja. Temu bo sledila objava razpisa za izbiro izvajalca za gradnjo objekta "na ključ". Prisotni člani so po predstavitvi zastavili nekaj vprašanj in podali nekaj pobud, ki so se nanašala predvsem na premajhno število predvidenih parkirnih mest, ločen objekt – trgovino, druge dejavnosti (kot so banka, pošta, krajevna skupnost), terminski in finančni plan ipd. Župan je poudaril, da je idejni projekt premišljeno načrtovan in smotrno ocenjen ter vsebuje vse vsebine, da postane osrednji prostor zbiranja v občini. Člani delovne skupine so se strinjali, da je projekt zrel za predstavitev na zboru občanov, ki bo predvidoma septembra, ko bo konec dopustov.  

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi