Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Na občinski seji prižgali zeleno luč novi različici centra na Dobrovi

Dobrova, 4. oktober – V občinski sejni sobi so v sredo občinski svetniki ter župan obravnavali devet točk dnevnega reda 20. redne seje občinskega sveta občine Dobrova - Polhov Gradec. Največ časa in vprašanj so namenili projektu z dolgo brado – medgeneracijskemu kulturnemu središču Emila Adamiča na Dobrovi, za katerega so soglasno potrdili nov investicijski program in predinvesticijsko zasnovo.
Svetniki so se najprej seznanili z letnim poročilom urednika Našega časopisa Gašperja Tominca za leto 2016. Ta je nanizal nekaj statističnih podatkov o medobčinskem časopisu in izpostavil novosti novega odloka o njem, ki bo na dnevnem redu ene od prihodnjih sej. Zatem so svetniki sprejeli sklep o ukinitvi javnega dobrega na zemljiščih k. o. Polhov Gradec ter sklep o pridobitvi statusa grajenega javnega dobrega na nepremičnini v k. o. Dobrova. Seznanili so se s poročilom o izvrševanju proračuna Občine Dobrova - Polhov Gradec za obdobje od 1. 1. do 30. 6. 2017 in potrdili rebalans proračuna Občine Dobrova - Polhov Gradec za leto 2017, ki je po pojasnilu župana potreben zaradi odstopanj tako na prihodkovni kot odhodkovni strani, in sicer predvsem zaradi tožbe podjetja GH Holding, sodbe, ki vključuje župnijo Polhov Gradec, ter načrtovanih sredstev za naravne nesreče.

Potrjen je bil tudi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o proračunu občine za leto 2018, ki pa se spreminja predvsem zaradi sredstev za gradnjo centra Emila Adamiča na Dobrovi. Ob tej točki dnevnega reda se je razvila najbolj dinamična razprava. Predstavnika inštituta za javno-zasebno partnerstvo, zavoda Turjak, v katerem so izdelali investicijsko dokumentacijo, in projektantskega podjetja Arheja sta predstavila objekt, v katerem naj bi bile združene upravno-družbene, kot so lekarniška, zdravstvena, zobozdravstvena, knjižnična in kulturne, ter upravne dejavnosti. Poudarila sta, da je nova lokacija primernejša z gledišča dostopnosti, prostornosti in ureditve od tiste, o kateri so se neuspešno usklajevali pretekla leta. Navzočim sta bila predstavljena tudi finančni in časovni načrt gradnje, pri čemer sta tako platno kot škarje v rokah občine Dobrova - Polhov Gradec, ki po novem nastopa kot edini investitor oziroma financer. Po vprašanjih svetnikov, ki so se nanašala na: ločen objekt – trgovino; prostor in OPN, od katerega je projekt odvisen; prometno ureditev, ki predvideva obvozno cesto ipd., so ti soglasno potrdili investicijski program in predinvesticijsko zasnovo za projekt Center Emila Adamiča – medgeneracijsko kulturno središče. Investicija je za zdaj ocenjena na 4.404.390 evrov (z DDV), projekt pa naj bi potekal po predvidenem časovnem načrtu. Župan je ob tem poudaril, da center predstavlja izpolnjevanje nalog občine, izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev preko razvoja Dobrove kot lokalnega in upravnega središča, zniževanje stopnje gravitacije občanov k Ljubljani ter zadovoljstvo javnega interesa na področju izvajanja družbenih dejavnosti. Omenil je tudi, da je z lastnikom zemljišča že dogovorjeno, da se nekaj prostora ob novem objektu nameni za trgovinsko dejavnost, o čemer so že obveščeni potencialni investitorji (Mercator, Spar in Tuš), občina pa je kljub ločenima objektoma pripravljena na skupno sodelovanje. Po razpravi so svetniki soglasno dali zeleno luč projektu in omogočili, da se predlog umesti v proračun občine.

 

Občina v zvezi s potekom del in načrti glede medgeneracijskega kulturnega središča Emila Adamiča na Dobrovi vse občane obvešča, da bo na omenjeno temo v kratkem sklican tudi zbor občanov, kot je bilo to obljubljeno tudi na zadnjem zboru občanov na Dobrovi.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi