Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Novice z delavnic …

Tudi z delavnicami Zdravje na vsakem koraku, ki jih za svoje občane organizira Občina Dobrova - Polhov Gradec, smo zakorakali v leto 2018. Januarja sta bili dve predavanji priznanih slovenskih strokovnjakov.
1 misel, 42 čustev je bil naslov predavanja dr. Aleksandra Zadela, ki je v četrtek, 4. januarja, popolnoma napolnil avlo Osnovne šole Polhov Gradec. Priznani slovenski psiholog je tokrat predaval o evolucijskem pomenu čustev. Odgovoril je na vprašanji, zakaj so čustva potrebna in zakaj sploh so, izpostavil je (ne)moč v odnosu do lastnih ter razumevanje čustev drugih. Osredotočil se je na pet osnovnih čustev: veselje, žalost, strah, jezo in gnus, dodal je še ljubezen in sovraštvo. Predavatelj je spregovoril o načinih prepoznavanja čustev ter njihovih povezavah z razumom. “Žalost in jeza sta lahko funkcionalni čustvi, strah je izjemno funkcionalen, ko je ogroženo zadovoljevanje naših potreb, gnus je kulturno pogojen, sovraštvo pa je povsem disfunkcionalno čustvo,” je pojasnil. Z navzočimi je delil formulo za dobro počutje, ki izhaja iz ustrezne kombinacije kakovostnega sredstva (hrana, delovno mesto ipd.) in kakovostnega vedenja (hrano pojemo, opravimo koristno delo) ter končal s povsem praktičnimi nasveti, kako ohraniti partnerski odnos, saj v to, ali je trajna ljubezen mogoča, niti malo ne dvomi: "Seveda so trajne ljubezni mogoče. Vprašanje pri tem je, ali boste življenje vzeli v svoje roke, saj smo za zadovoljstvo sebe in odnosa odgovorni sami." Predavanje je zaključil z voščilom: "Ustvarite si lepo leto."

Delavnica doc. dr. Bena Arnejčiča je potekala 11. januarja v plesni dvorani Osnovne šole Dobrova. Predavatelj je veliki množici slušateljev predstavil, na kakšen način in kako z dihanjem nad temeljna negativna človekova čustva – jezo, žalost in strah. Poudaril je nekaj teoretičnega znanja, definicij in dejstev o čustvih, nato pa iz predstavitev prešel v akcijo. Doktor znanosti na področju psihologije, mojster NLP, jungov trener in hipnoterapevt je povedal, zakaj so negativna čustva sploh potrebna, kako jih izražamo ter kako se z njimi spoprijeti. Navzoče je seznanil z nekaterimi tehnikami soočanja z jezo in žalostjo. Precejšen del tokratnega srečanja je bil torej namenjen praktičnemu delu, tako da obiskovalci delavnice niso spoznali le definicij transa in hipnoze ter razlik med njima, pač pa so ju v delu tudi doživeli in se glede na odzive po njih prijetno, zanimivo ... počutili.

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi