Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Novo vozilo za pomoč na domu

Dobrova, 10. november – Socialnovarstvene storitve pomoč na domu na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec, kjer jo opravlja Center za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik, se poslužuje iz leta v leto več uporabnikov. Da jo bodo lahko zagotovili vsem in to v najkrajšem možnem času, je župan Franc Setnikar predstavnicam izvajalca predal novo vozilo Fiat Panda 4 x 4.

Socialnovarstvena storitev pomoč na domu je namenjena upravičencem, ki živijo doma in imajo zagotovljene bivalne in druge pogoje za življenje v svojem bivalnem okolju, če se zaradi starosti ali hude invalidnosti ne morejo oskrbovati sami, njihovi svojci pa zaradi obveznosti, hitrega tempa življenja ter drugih okoliščin take oskrbe ne zmorejo, niso usposobljeni ali zanjo nimajo možnosti. Pomoč na domu je lahko organizirana praktična pomoč ali usluga, s pomočjo katere upravičenci ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje ter za določen čas nadomestijo potrebo po institucionalnem varstvu, lahko pa pomoč na domu pomeni tudi trajno rešitev.

Storitev se prilagodi potrebam posameznega upravičenca in obsega:

  • gospodinjsko pomoč: prinašanje enega pripravljenega obroka ali nakup živil in priprava enega obroka hrane, pomivanje uporabljene posode, osnovno čiščenje bivalnega dela prostorov z odnašanjem smeti, postiljanje in osnovno vzdrževanje spalnega prostora;
  • pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih: pomoč pri oblačenju ali slačenju, pomoč pri umivanju, hranjenju, opravljanju osnovnih življenjskih potreb, vzdrževanje in nega osebnih ortopedskih pripomočkov;
  • pomoč pri ohranjanju socialnih stikov: vzpostavljanje socialne mreže z okoljem, prostovoljci in sorodstvom, spremljanje upravičenca pri opravljanju nujnih obveznosti, informiranje ustanov o stanju in potrebah upravičenca ter priprava upravičenca na institucionalno varstvo.

Storitev je namenjena:

  • osebam, starejšim od 65 let;
  • osebam s statusom invalida po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb;
  • drugim invalidnim osebam, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege za opravljanje življenjskih funkcij;
  • kronično bolnim osebam in osebam z dolgotrajnimi okvarami zdravja;
  • hudo bolnemu otroku ali otroku s težko motnjo v telesnem razvoju, ki ni vključen v organizirane oblike varstva.

 

Pomoč na domu v naši občini

V vseh naštetih primerih se lahko obrnete na Center za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik, ki je izvajalec pomoči na domu tudi v občini Dobrova - Polhov Gradec. Vodja programa in koordinatorica Katarina Krušič poudarja, da je osnovni namen in cilj pomoči na domu upravičencem omogočiti čimbolj kakovostno bivanje v domačem okolju, hkrati pa z njo nadomeščajo institucionalno varstvo. Pri tem pa poudarja, da obiski socialnih oskrbovalk, ki pomagajo pri vsakodnevnih opravilih, starejšim omogočajo življenje v svojem okolju, hkrati pa razbremenijo svojce, ki oskrbe in nege ne zmorejo ali zanju nimajo možnosti. Krušičeva še pojasnjuje, da pri svojem delu vedno delujejo v korist uporabnika, zato ob soglasju z upravičenci in njihovimi svojci sodelujejo tudi z drugimi institucijami, zlasti pa s patronažno in zdravstveno službo.

Organizacija in financiranje  

Pomoč na domu spada v pristojnost občin, saj je občina zadolžena za organizacijo te storitve na svojem območju, poleg tega pa jo občine tudi sofinancirajo. Tako se cena storitve oblikuje v skladu s Pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev in na podlagi soglasja občin. V Občini Dobrova - Polhov Gradec je cena za uporabnika na uro storitve 5,57 evra. Če upravičenec ni sposoben sam plačati stroškov, njegovi otroci ali drugi zavezanci pa tudi ne, lahko uveljavlja oprostitev plačila na predpisanem obrazcu.

Predaja novega vozi za izvajanje pomoči na dom

Glede na naraščajoče potrebe po pomoči na tem območju je občina izkazala posluh in z lastnimi sredstvi kupila novo vozilo Fiat Panda 4 x 4 1.3 Multijet 16v 95 Rock, za katerega je namenila 14.390 evrov. Enako vozilo je kupila že lani in se očitno zelo dobro obnese na bolj oddaljenih koncih občine. Simboličen prevzem vozila je bil v petek, 10. novembra. Zbrani, župan Franc Setnikar, namestnica direktorice CSD Vič - Rudnik Nataša Tratnik Majerle in socialna oskrbovalka Anica Smrekar so poudarili velik pomen novega vozila, ki bo nedvomno izboljšalo pogoje dela za pomoč na domu, ki je izjemno pomembna, ustrezna in do ljudi najbolj prijazna oblika pomoči. Novo vozilo bomo lahko srečevali na območju ravninskega dela, saj ga bo oskrbovalka uporabljala predvsem na območju Dobrove, Brezja in drugih sosednjih vasi.

 

CSD: V primeru da vi ali vaš svojec potrebujete katero od naštetih oblik pomoči oziroma pri odločitvi potrebujete pomoč ali pa imate s tem povezano vprašanje, lahko pokličite na telefonsko številko 01 200 21 36 ali 041 782 600.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi