Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Občina dobila dodaten delež koncesije za zobozdravstveno dejavnost

Povpraševanje po zobozdravstveni dejavnosti na območju občine Dobrova - Polhov Gradec se iz leta v leto povečuje, tudi zaradi naraščanja števila prebivalstva. Letos je vlada le prisluhnila opozorilom občine ter delež koncesij za zobozdravstvene storitve povečala, in sicer za odrasle za 0,5 in za mladino 0,7 tima.
Trenutno na območju občine na področju zobozdravstvene dejavnosti delo izvajata koncesionarja: v zobni ambulanti na Dobrovi Tržan – Makovec d.o.o. (Breda Tržan Grozdanov in Tadeja Makovec) v obsegu 1,15 tima zobozdravstva za odrasle in 0,4 tima zobozdravstva za mladino ter v zobni ambulanti Polhov Gradec 0.4, zobozdravstvene storitve d.o.o. (Gregor Knafelc) v obsegu 0,7 tima zobozdravstva za odrasle in 0,3 tima zobozdravstva za mladino. Takšen obseg koncesij je nespremenjen že nekaj desetletij, kar pa je zaradi naraščanja števila prebivalstva v občini postajalo iz leta v leto bolj nevzdržno. Statistični urad razpolaga s podatki iz leta 1997, ko je bilo na območju občine Dobrova -Polhov Gradec s stalnim prebivališčem prijavljenih 6325 prebivalcev, medtem ko je na dan 31. 12. 2017 ta številka poskočila že na 7661. V dvajsetih letih je tako nastal prirastek 1336 oseb. Temu je treba dodati še trend vse višje povprečne starosti.

Zakon o pacientovih pravicah sicer pacientu daje možnost, da si zobozdravnika izbere kjerkoli v Sloveniji, toda praksa govori drugače, in sicer si ga ljudje največkrat izberejo v bližini kraja stalnega prebivališča. Tudi interes občanov, da bi zobozdravnika imeli blizu doma, je bil zelo velik. Posledično so tako na občino, ki je dolžna za to poskrbeti, pritiskali na eni strani občani in na drugi strani izvajalci zobozdravstvenih storitev. Ta je več let redno opozarjala pristojne organe na preobremenjenost programov na območju občine, saj podatki pričajo o vsakoletnih presežkih izvedbe zobozdravstvenih storitev. V zobni ambulanti na Dobrovi je na primer indeks (razlika med načrtom in izvedbo) iz leta 2014, ko je bil pri odraslih 134,58 in mladini 121,83 v letu 2017 zrasel na 157,67 oziroma 135,28. Do nedavnega je bila tudi občina Dobrova - Polhov Gradec v položaju, ko ji je država naložila opravljanje naloge, ustreznih pogojev za to pa ni zagotovila, posledice neuspešno izvedenih nalog pa je nosila občina oz. v tem konkretnem primeru največ izvajalci zobozdravstvenih storitev in državljani/občani.

Po letih napornih pogajanj in opozarjanj s strani občine na preobremenjenost zobozdravnikov in trend večanja števila prebivalcev se bo s 1. 1 2019 obseg zobozdravstvenih storitev povečal za odrasle za 0,5 tima in za mladino za 0,7 tima, kar je zapisano tudi v aneksu št. 1 k splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2018, ki je bil podpisan s strani vseh pomembnih partnerjev zdravstvene dejavnosti na državni ravni. Tako se bodo morda namere mnogih občanov, da si zobozdravnika poiščejo v svojem domačem okolju, morda končno lahko tudi udejanjile.

Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi