Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Obnova regionalne ceste se nadaljuje

Ministrstvo za infrastrukturo, direkcija za investicije v sodelovanju z Občino Dobrova - Polhov Gradec uspešno zaključuje rekonstrukcijo regionalne ceste v Srednji vasi.
Pospešeno pa nadaljuje z ureditvijo in rekonstrukcijo novih odsekov, saj sta bila julija letos že izdelana izvedbeni načrt ureditve regionalne ceste do odcepa za Podreber (od km 10.600 do km 10.750) ter projekt za izvedbo (PZI) rekonstrukcije regionalne ceste na pododseku Polhov Gradec–Dobrova (od km 12.000 do km 15.600). V Srednji vasi, kjer je predvideno nadaljevanje gradnje do odcepa za Podreber (približno 150 metrov) bo ureditev regionalne ceste obsegala ureditev odvodnjavanja ter fekalne in meteorne kanalizacije, pa tudi izgradnjo hodnika za pešce z javno razsvetljavo. Vrednost ureditvenih del v javno korist znaša okvirno 421.000 evrov. 

Skupna vrednost del rekonstrukcije regionalne ceste je ocenjena na približno 5 milijonov evrov, dela se bodo začela prihodnje leto, v skladu s terminskim in finančnim načrtom izvedbe. Dela bodo v skladu z izdelanimi projekti potekala po fazah, začela se bodo pred parkiriščem pri Andrejc in zaključila za odcepom na Katarino v Žirovnikovem Grabnu (3.598 metrov):

1. faza rekonstrukcije: 655 metrov (km 12,620 do km 13,275), od mosta na Belici do Loga pri Polhovem Gradcu.

2. faza: 1.119 metrov (km 13,275 do km 14,394), od Loga pri Polhovem Gradcu do kamnoloma Hrastenice, sočasno s 1. fazo.  Urejeni bosta obe avtobusni postaji, v naselju Log bo zgrajen hodnik za pešce z javno razsvetljavo, tako da bo vsem prebivalcem omogočen varen dostop do avtobusne postaje.

3. faza: 620 metrov (km 12,000 do km 12,620), od makadamskega parkirišča pri Andrejc do konca mostu na Belici. Na Belici bosta urejeni avtobusni postaji.

4. faza: 1.204 metrov (km 14.394 do km 15.598), od kamnoloma Hrastenice do Gabrja, za odcepom za Katarino. V Hrastenicah in Žirovnikovem bodo uredili avtobusne postaje in zgradili hodnik za pešce z javno razsvetljavo, tako da bo dostop do avtobusnih postaj varen za vse vse prebivalce. 

Pripravljajo pa se tudi že na nadaljevanje rekonstrukcije regionalne ceste od križišča pri hišni številki Srednja vas 1 do parkirišča pri Andrejc (začetek 3. faze), kjer bodo prostor na najprimernejših mestih našle tudi nove avtobusne postaje. Ta odsek je eden od zahtevnejših, saj cesta poteka skozi ozek del naselja Dvor. Obnova ceste predvideva tudi rušitev starejšega objekta, ki stoji tik ob cesti in ga je direkcija za infrastrukturo v ta namen že odkupila. Objekt bo predvidoma porušen še letos jeseni.

Prav tako bodo po informacijah DRSI izdelali nov projekt za rekonstrukcijo makadamskega dela regionalne ceste med Brišami in Ljubljanico. Novi projektni pogoji so že pridobljeni in usklajeni tudi z naravovarstveniki, ker ta odsek leži na zaščitenem območju Natura 2000. Direkcija pa vzporedno že pripravlja tudi projekt za zagotovitev prometne varnosti na Dobrovi, saj je avgusta lani začela izdelovati projektno nalogo za ureditev križišč, pločnikov in avtobusnih postajališč na območju od križišča proti Stranski vasi, kjer naj bi odstranili (prestavili) staro transformatorsko postajo, uredili avtobusna postajališča in jih opremili z ustrezno prometno signalizacijo ter osvetlili prehod za pešce, vključno z rondojem, do naselja Razori, kjer se občina dogovarja za sočasno urejanje z gradnjo novega poslovnega centra.

Ker pa je konec lanskega leta Občina Dobrova - Polhov Gradec z ministrstvom za infrastrukturo podpisala dogovor o sodelovanju pri urejanju in gradnji kolesarskih povezav, bo načrtovanje in gradnjo le-teh v delih, kjer bo to mogoče, tudi združevala. V tem tednu se na terenu s prometnimi ogledniki preverja ustreznost terena za gradnjo kolesarskih povezav. Naj spomnimo: na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec se načrtuje gradnja 39,3 km kolesarskih povezav v skupni vrednosti 6 milijonov evrov (ministrstvo 4,3, občina 1,7 mio evrov). Projekt se bo izvajal po odsekih in bo predvidoma zaključen leta 2025. Urejanje in gradnjo kolesarskega omrežja je občina razdelila na 7 odsekov. Odsek 1 tako predstavlja 13,1 km dolgo relacijo Dobrova–Polhov Gradec (od krožišča Horjulske in Polhograjske ceste proti Polhovemu Gradcu). Trasa se bo nadaljevala skozi ali mimo naselij Šujica, Gabrje, Hrastenice, Belica, Dvor pri Polhovem Gradcu; cilj bo avtobusna postaja Polhov Gradec. Občina bo v sodelovanju z državo z načrtovanimi deli bistveno prispevala k posodobitvi obstoječe in gradnji nove prometne infrastrukture.

Občinska uprava

 

 

 

Oglejte si tudi