Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Obnovljena čistilna naprava v Polhovem Gradcu v uporabi

Prostor obnovljene čistilne naprave v Polhovem Gradcu je bil v petek, 4. oktobra, kraj slavnostnega odprtja, ki so se ga udeležili številni predstavniki financerja projekta, izvajalcev, občine, občinskega sveta in krajani.
Pomemben infrastrukturni objekt – obnovljena čistilna naprava v Polhovem Gradcu zdaj skrbi za odgovorno ravnanje z odpadnimi vodami, manj škodljivih emisij v vodi iz komunalnih virov onesnaženja, ščiti vodne vire in njihovo kakovost, nenazadnje pa prispeva tudi k boljši kakovosti življenja in zdravja okoliških prebivalcev, je ob odprtju povedala povezovalka dogodka Lucija Trobec. Župan Franc Setnikar je v pozdravnem nagovoru med drugim dejal, da gre za pomemben projekt tako za kraj kot okolico, zahvalil se je vsem krajanom za strpnost, izvajalcem del in vzdrževalcem za kakovostno opravljeno delo, v prvi vrsti pa predstavnikom Javnega holdinga Ljubljana za posluh in financiranje naložbe, ki je zdaj desetkrat bolj zmogljiva in bo zato omogočala tudi nove priklope. Povedal je, da bi občina potrebovala še vsaj dva takšna objekta in izrazil upanje, da se bodo v naslednjem letu takšnega dogodka veselili na Dobrovi. Sledil je prerez traku, ki so ga opravili župan, direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde in predsednik krajevne skupnosti Polhov Gradec Alojzij Stanovnik. Uradni del, ki ga je popestrila pesem Briških cvetk, se je zaključil z vodenim ogledom novih zmogljivosti čistilne naprave, vredne dobra 2 milijona evrov, na katero je zdaj že priključenih 146 gospodinjstev in dopušča še dvakrat več priklopov ter je trenutno v fazi poskusnega obratovanja.

 

Od ideje do uresničitve preteklo 10 let

Projekt obnove čistilne naprave je potekal od novembra 2016 do letošnjega septembra. Sicer pa so idejne zasnove datirane že z začetkom leta 2008. Razlog za načrtovano investicijo je bila vse večja oziroma prevelika obremenjenost obstoječe čistilne naprave Polhov Gradec, kar je zmanjševalo njeno učinkovitost, njena zastarela tehnologija pa niti ni omogočala doseganja zakonsko predpisanih standardov čiščenja odpadne vode. Odkar je Javno podjetje Vodovod - Kanalizacija (v nadaljevanju VO-KA) začelo s pridobivanjem gradbene dokumentacije – PGD in PZI, so se tudi projektni pogoji spremenili, zato je bilo kar nekaj faz treba nekajkrat ponoviti. Konec leta 2014 je Upravna enota Vič - Rudnik izdala gradbeno dovoljenje, vendar je investitorja čakal še revizijski pregled.
Marca 2016 je VO-KA vendarle objavila razpis za izbiro izvajalca in po postopku pogajanj izbrala gradbeno podjetje Godina. Podjetje je začelo z obnovo čistilne naprave, kamor prihaja odpadna voda iz mešanega sistema kanalizacije preko že obstoječega kanala za meteorno vodo. Zgradili so upravni objekt, ki združuje nekatere tehnološke funkcije in upravne prostore. Prav tako so preuredili razbremenjevanje viškov vode in jo usmerili v odvodnik. Obstoječi razbremenilni objekt kanalizacijskega sistema so spremenili tako, da so vso količino vode speljali v obstoječi kanal, vzporedni dovod pa opustili. Obstoječi razbremenilnik je postal revizijski jašek. Na obstoječem odseku kanala in v predvidenem območju ČN so zgradili nov razbremenilni objekt. Prav tako je na novo postavljen objekt za mehansko predčiščenje. Novozgrajeni zadrževalni bazen je ohranil vlogo zadrževanja padavinske vode. Postaviti je treba še SRB-bazen in urediti zalogovnik odvečnega blata. Za nemoteno delovanje objektov ČN je bil potreben nov dovod elektrike z odjemnim mestom in internimi elektroinštalacijami ter nadzornim sistemom. Ustrezno so uredili tudi zunanje in vse pohodne površine s travo in asfaltom, plato naprave pa ogradili z žično ograjo, skladno z zahtevami lokacijskega načrta.

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi