Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Ohranjanje zdravja z gibanjem in prehrano

Gibanje in prehrana gresta z roko v roki. Nekateri pravijo, da je 80 % uspeha skritega v ustrezni prehrani, spet drugi, da je večji poudarek na gibanju. Dejstvo je, da je za ohranjanje zdravja in vitalnosti telesa nujno razmišljati o obojem v ustreznem režimu. S celostnim razumevanjem prehrane in gibanja lahko telo pripravimo na različne strese in naloge, ki jih bo moglo opraviti. Vrhunski športniki se pripravljajo na pomembna tekmovanja, večina ljudi pa razmišlja o svojem telesu na bolj funkcionalen, uporaben način. V jesenskem času lahko naš organizem okrepimo, pripravimo na hladnejše dni in pomagamo imunskemu sistemu pri boju z okužbami prav z ustreznimi izbirami na področju prehrane in gibanja.

Prehrana
Pojem polnovredna prehrana danes pogosto uporabljamo. Pa sploh vemo, kaj pomeni? Gre za režim prehranjevanja, s katerim svoj organizem oskrbimo z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi: ogljikovimi hidrati, beljakovinami, maščobami, vitamini, minerali, prehranskimi vlakninami in vodo. Da je naša prehrana polnovredna, mora biti raznovrstna. Vsak teden pojejmo vsaj 35 različnih vrst živil iz različnih skupin. Kako torej kar se da hranilno obogatimo svoj jedilnik?
1. Jejmo petkrat na dan. Glavnim obrokom, ki so zajtrk, kosilo in večerja, dodajmo dve energijsko revnejši malici.

2. Pri vsakem obroku pojejmo vsaj 3 različna živila in tako zagotovimo večji nabor hranil. Vsaj eno od teh živil naj bo sveža zelenjava ali sadje. Pri glavnih obrokih je temu nasvetu lažje slediti. Malice, ki pa ne smejo biti energetsko preveč bogate, so malo večji izziv. Primer dveh malic s tremi živili: hruška, pest oreščkov in mali jogurt ali manjši kos polnozrnatega kruha, pusta skuta in paradižnik ter zelena paprika.

3. Pripravimo osnovne obroke in jim potem dodajajmo različne dodatke. Zajtrkujmo kosmiče. Kupimo si tako ovsene kot pirine. Dodajmo jim sadje. Naj bo to en dan jabolko, drugi borovnice in tretji slivova marmelada. Kot preliv uporabimo navadno mleko, navadni, probiotični ali grški jogurt, tudi kefir. Namesto da bi cel teden jedli enolične kosmiče, smo tako naš izbor razširili na 10 živil in to brez posebnega truda. Vse skupaj začinimo še z dodatki, kot so med, cimet ali posip z oreščki, in naši zajtrki bodo kar naenkrat bogatejši za kup koristnih hranil, ki smo jih zagotovili z raznolikostjo.


Gibanje

Ljudje smo narejeni za gibanje, a je današnji življenjski slog večinoma sedentaren. Pri veliko poklicih sedimo v pisarnah, za premagovanje daljših razdalj uporabljamo motorizirana prevozna sredstva ter podobno. Nasploh nam je tehnologija odvzela veliko gibanja. Perila več ne peremo na roke, ampak v stroju, ne obešamo ga več nad glavo, ampak le zamenjamo program, v trgovini več ne prenašamo košar, ampak potiskamo vozičke, do stanovanja več ne pridemo po stopnicah, ampak z dvigalom. Vse to gibanje je treba nadomestiti.
V svoj urnik zato vključimo rekreacijo, štirikrat tedensko 60 minut, s katero bomo nadomestili gibanje, ki nam manjka vsak dan! Pri vsem skupaj imejmo pred očmi:
1. Izberimo vadbo, ki nam ustreza in nas razveseljuje. Nobene potrebe ni po tem, da bi nam vadba predstavljala nov stres. Na voljo je ogromno oblik gibanja. Najdimo takšno, ki se je bomo lotili z užitkom in se je bomo veselili.

2. Vsaj dvakrat tedensko se skušajmo gibati zunaj. Pojdimo na sprehod, v hribe ali na kolo. Gibanje na svežem zraku nas bo še bolj okrepilo in prevetrilo. Ven pojdimo tudi v slabšem vremenu, le primerno se oblecimo.

3. Dvakrat tedensko naredimo vadbo za razvoj moči. Pri tem ne potrebujemo drage fitnes opreme, dovolj bo že lastna teža in premišljen program, ki je prilagojen našim morebitnim omejitvam ali poškodbam.


Če je treba, si najdimo pomoč.
Na začetku je običajno potrebnega nekaj več truda in razmišljanja, ko pa nove navade osvojimo, nam je organizem hvaležen. Z raznoliko, uravnoteženo in sezonsko prehrano zagotovimo telesu krepak imunski sistem ter podpremo svoje dobro počutje, z rekreacijo pa poskrbimo za vitalnost, gibljivost in vzdržljivost telesa.

 

Katja Simić
je dolgoletna plesna učiteljica in diplomirana dietetičarka. V Športni dvorani Dobrova pripravlja nov program, namenjen vsem tistim, ki želite ohraniti ali pridobiti vitko linijo in zdrave prehranske navade. Dvakrat tedensko bo z dinamično vadbo, prepleteno s plesnimi gibi, razgibala vaše telo in poskrbela za dobro počutje. Edinstvena pa je ura tedensko, ki bo namenjena tudi pogovoru o tedenskem jedilniku, pasteh in težavah nezdravih navad, iskanju motivacije in zdravi prehrani nasploh. Vadbe in jedilniki so zaokroženi v 3-mesečne programe, prilagojene letnemu času. Začenja z jesenskim programom, s katerim boste okrepili svoj imunski sistem, se pripravili na sezono prehladov in grip v prihajajočih hladnejših mesecih. Brezplačni spoznavni srečanji bosta v ponedeljek, 24. 9., in sredo, 26. 9., od 20.00 do 21.15 v Športni dvorani Dobrova. Potrebujete lahka športna oblačila, športne copate za dvorano in dobro voljo. Vsi udeleženci bodo brezplačno prejeli tudi raznolik, uravnotežen in sezonski tedenski jedilnik! Prijavite se na info@dietetik-priporoca.si.

 

Oglejte si tudi