Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Pomembna pridobitev, ki rešuje življenja

Rebalans proračuna Občine Dobrova- Polhov Gradec bo omogočil, da bodo v kratkem na območju občine Dobrova – Polhov Gradec na kar 14 lokacijah na zunanjem prostoru nameščen avtomatski defibrilator, ki bo na voljo 24 ur na dan.
Že meseca decembra smo pisali, da je bila na srečanju župana s predstavniki gasilskih društev izražena želja po avtomatskih defibrilatorjih, saj se je v lanskem letu kar nekajkrat izkazalo, kako pomembna pridobitev za življenja ljudi je lahko ta naprava. Župan je tedaj dejal, da ga bo občina poskušala zagotoviti vsem gasilskim društvom na območju občine, njihova naloga bo le, da priskrbijo ustrezen zunanji prostor in ga namestijo ter ustrezno usposobijo ekipe gasilcev za rokovanje in uporabo le-tega.

Tudi občinski Odbor za zdravstvo in socialo je konec lanskega leta razpravljal o tej tematiki in predlagal pospešeno nabavo defibrilatorjev za vsa gasilska društva in za vse odročne kraje ter podal pobudo, da se organizira ustrezna usposabljanja temeljnih postopkov oživljanja ter uporabe AED, prilagojena ravni potencialnih prisotnih ob kritičnem dogodku.

Nakup avtomatskih defibrilatorjev se je tako uvrstil v rebalans proračuna, ki ga je občinski svet na seji 1. 3. 2018 tudi podprl.

Konec meseca marca je potekel rok za oddajo ponudb na javno Povabilo k oddaji ponudb za dobavo avtomatskih zunanjih defibrilatorjev – AED. Predmet naročila pa ni bila le dobava teh naprav s potrošnim materialom (2 para elektrod, maska za umetno dihanje, britvice, škarjice) in dodatnimi elektrodami za odrasle in otroke ter označbo njihove lokacije), temveč vključuje tudi izobraževanje o pravilni uporabi le-tega. Pristojna na občini nam je pojasnila, da se bo izobraževanje o pravilni uporabi izvedlo na štirih različnih lokacijah na območju občine Dobrova-Polhov Gradec, in sicer dve izobraževanji predvidoma do konca junija 2018, dve pa v obdobju od septembra do oktobra 2018.

Glede na to, da javno povabilo navaja, da bo naročilo oddano najugodnejšemu ponudniku, bo izbor dobavitelja znan v kratkem. Tako lahko pričakujemo, da bomo kaj kmalu na javnih zunanjih prostorih že lahko opazili nove pomembne pridobitve za vse občane. Avtomatski defibrilatorji bodo tako po območju občine nameščeni na 14 lokacijah, in sicer na objektu PGD Podsmreka, PGD Dobrova, v ambulanti Dobrova, OŠ oziroma športni dvorani Dobrova, na objektu Lekarne Dobrova, PGD Brezje, PGD Hruševo, PGD Dvor, PGD Polhov Gradec, v ambulanti Polhov Gradec, na OŠ oziroma v Športni dvorani Polhov Gradec, PGD Zalog, PGD Črni Vrh, PGD Butajnova-Planina in PGD Šentjošt.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi