Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Za večjo prometno varnost

Občina Dobrova - Polhov Gradec si prizadeva zagotoviti večjo prometno varnost, zato je v zadnjih letih priskrbela kar 6 prikazovalnikov hitrosti, ki prehitre voznike opozarjajo na hitrost vožnje. Izkazalo se je namreč, da preventivne table že v prvih dneh poskrbijo, da delež prehitrih voznikov upade, kar je tudi po mnenju Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Dobrova - Polhov Gradec želeni učinek novih pridobitev.

Poleg štirih že postavljenih prikazovalnikov hitrosti, ki so nameščeni na drogovih v Brezju, Gabrju, ob Horjulski cesti na Dobrovi ter v Podrebru, če se peljete iz Srednje vasi proti Polhovemu Gradcu, bosta do konca letošnjega avgusta oziroma do prvega šolskega dne postavljena še dva, in sicer v Polhovem Gradcu (iz smeri Briš) ter Šentjoštu (iz smeri Smrečja).
Prikazovalnik hitrosti Vi vozite, ki bo konec avgusta nameščen na odseku regionalne ceste R3-641 1369 Ljubljanica–Ljubljana – ob vstopu v naselje Polhov Gradec iz smeri Briš, je občina dobila na podlagi javnega poziva, ki ga je agencija za varnost prometa v sodelovanju s podjetjema Intermatic in Sipronika že osmo leto zapored objavila junija. Med štiriindvajseterico izbranih slovenskih občin je bila tudi Občina Dobrova - Polhov Gradec, ki bo v 10-mesečni brezplačni najem dobila prikazovalnik hitrosti, ki bo v primeru predpisane omejitve hitrosti voznika nagradil z všečkom, prehitre pa bo opozoril z izpisom v rdeči barvi. Namen namestitve prikazovalnika hitrosti na tem območju je poleg prispevka k večji prometni varnosti tudi zmanjšanje hitrosti dnevnih voznikov ter večja osredotočenost na pešce, kolesarje in motoriste. V neposredni bližini prikazovalnika je namreč osnovna šola Polhov Gradec z vrtcem, pa tudi avtobusna postaja Polhov Gradec, ki jo poleg občanov, dijakov in študentov uporabljajo tudi učenci OŠ, hkrati pa ta odsek, posebej v poletni sezoni, predstavlja nevarnost tudi za kolesarje in motoriste, ki se skozi Polhov Gradec vozijo na Šentjošt ali proti Gorenji vasi.

Drugi prikazovalnik hitrosti MHP50-TH, dvobarvni, z dodatnimi simboli palca, pa bo postavljen na podlagi odločitve Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Dobrova - Polhov Gradec v naselju Šentjošt (iz smeri Smrečja) ob lokalni cesti LC 067040 Pil–Šentjošt–Smrečje. Po omenjenem odseku namreč poteka šolska pot, skozi naselje pa ni pločnika, prav tako sta v neposredni bližini avtobusni postajališči, ki ju poleg občanov, dijakov in študentov uporabljajo tudi učenci POŠ Šentjošt in OŠ Polhov Gradec. Poleg tega pa je Šentjošt predvsem zaradi smučišča zelo obiskan v zimskem času, poleti pa je priljubljena izletniška točka za kolesarje in pohodnike. Nov prikazovalnik, ki se bo napajal preko javne razsvetljave in bo deloval podobno kot prikazovalniki na drugih lokacijah, bo občinski proračun olajšal za 3.381,41 evra.

Namen vseh prikazovalnikov hitrosti je v preventivnem smislu vplivati na strpnejšo vožnjo voznikov in s tem prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu, s tem dokazano učinkovitim kratkoročnim ukrepom za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih pa prispevati k spoštovanju omejitev hitrosti. Programska oprema povsod omogoča tudi statistično obdelavo podatkov o številu vozil, hitrostih ipd., tako da je za že obstoječe mogoče, za nove pa še bo, natančno ugotoviti, ali je hitrost na posameznem odseku ceste (vasi) problematična ali ne. Tudi na podlagi teh podatkov se izvajajo ukrepi za umirjanje hitrosti oziroma se obvešča pristojne organe, da ustrezno ukrepajo. Vpogled v podatke imajo tudi predstavniki Policijske postaje Vič. S septembrom 2018 bo občina začela objavljati “on-line” podatke o hitrostih iz posameznih prikazovalnikov na svoji spletni strani, kar naj bi še dodatno vplivalo na spremembo prometnih navad v lokalni skupnosti, zmanjšanje povprečnih hitrosti na cestah in izboljšanje prometne varnosti na šolskih poteh.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi