Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Trojno slavje v Črnem Vrhu

V petek, 12. oktobra, je bilo v Črnem Vrhu veselo in razigrano iz treh razlogov – potekala je slovesnost ob 80-letnici šolske zgradbe, hkrati je bila za javnost prvič na ogled prenovljena notranjost šole, pokukali pa smo lahko tudi v prostore novega vrtca, ki je zaživel letos.
Čutiti je bilo povezanost kraja in šole

Dom krajanov v Črnem Vrhu je ta večer pokal po šivih. Ne le da je zmanjkalo sedežev, tudi stojišč ni bilo na voljo. Na srečo ima dvorana dovolj veliko preddverje, da je prav vsak, ki se je želel udeležiti trojnega praznika v Črnem Vrhu, bogat kulturni program lahko vsaj slišal, če ga že videti ni mogel. Videti pa je bilo marsikaj. Na odru se je nekajkrat zvrstila celotna petnajsterica črnovrških šolarjev, ki so sprva pripovedovali spomine nekdanjih učencev na šolska leta, v različnih zasedbah so peli pesmi, recitirali in deklamirali ter igrali in plesali. Pridružila se jim je tudi devetčlanska četica vrtčevskih otrok in vzgojiteljev, ki so zapeli in pomahali obiskovalcem pod odrom. Poseben pridih prireditvi pa so dodali člani društev v kraju, ki so na ta način izkazali vzorno sodelovanje in povezovanje s šolo.

Šola prispeva k razvoju kraja

"Šola je pomembna tako z demografskega kot sociološkega vidika, saj v kraj prinaša življenje," je v nagovoru med drugim izpostavil župan Franc Setnikar ter vsem zaželel, da bi obnovljena šola in vrtec pripomogla k odločitvam mladih, da ostanejo na podeželju, ter razvoju kraja, da bo to prostor srečevanj in druženja. Misel je nadgradila ravnateljica Ilinka Kucler in dejala, da šola kljub letom ni betežna gospa, ampak lepa, pomlajena, polna optimizma in šolskega zanosa. Ob tem se je zahvalila občini za posluh in vsem obrtnikom, ki so zavihali rokave in v dobrih dveh mesecih notranjost šole popolnoma preuredili, pa tudi sodelavcem za dobro sodelovanje. Izrazila je veselje ter vsem zaželela, da bi šola še naprej rasla skupaj s krajem. Spregovorila je tudi predsednica krajevne skupnosti Črni Vrh Tončka Dolenc, ki je predstavila zorenje želje po ureditvi vrtca v Črnem Vrhu in njeno uresničitev ter se zahvalila občini in vsem vpletenim v projekt za podporo in izvedbo. Po slovesni prireditvi se je dogajanje preselilo v 80 let staro stavbo, kjer je župan v družbi ženske trojice – ravnateljice Ilinke Kucler, vodje podružnične šole v Črnem Vrhu Simone Planinc ter predsednice krajevne skupnosti Tončke Dolenc – prerezal trak ter vse zbrane povabil na ogled obnovljenih prostorov, novih igralnic skupine Srnice ter priložnostnih razstav, ki so jih otroci skupaj z učitelji in vzgojitelji lično pripravili.

V dveh mesecih v celoti prenovili notranjost 80 let stare zgradbe

Trinadstropen objekt, ki marsikoga spominja na stolpnico ali nebotičnik, je novo zunanjo podobo, vključno z okni, dobil pred leti, letos pa je bila na vrsti njegova notranjost. Prvo nadstropje so preuredili v enooddelčni vrtec, tretje pa v celoti za šolske namene. Zaradi dotrajanosti elektro- in vodovodne inštalacije ter kanalizacije so ustrezno uredili še vse sanitarne prostore, kjer iz pip zdaj teče tudi topla voda, zamenjali so vse radiatorje, uredili talno električno ogrevanje ter prenovili kotlovnico. V prvem nadstropju so pobrusili in prelakirali parket. Za potrebe vrtca so del hodnika preuredili v garderobo, učilnico pa v igralnico s potrebno opremo in previjalno mizo z umivalnim koritom ter umivalniki za otroke. Drugo nadstropje je ostalo prostorsko nespremenjeno, v tretjem pa so bivalne prostore preuredili v šolske prostore z dvema učilnicama ter prostori za osebje – učitelje in vzgojitelje. Povečali so prehode med nadstropji in vratno odprtino ter postavili požarna vrata. Telovadnica, ki bo odslej služila tako šolarjem kot vrtičkarjem, je prilagojena najmlajšim, in sicer so bile zamenjane vtičnice in prestavljene na ustrezno višino, obstoječi parket je bil brušen in lakiran, spuščen strop pa je bil obdan z dodatno zvočno izolacijo. Vse prostore je bilo treba prilagoditi malčkom, poskrbeti za zaščito vtičnic in radiatorjev, obstoječo stopniščno ograjo dopolniti z dodatnimi vertikalnimi prečkami, urediti domofon na vhodnih vratih in v posameznih učilnicah, igralnici, zbornici in razdelilni kuhinji, ustrezno je bilo treba urediti tudi električno napeljavo in internet, opraviti montažo ustreznih svetlobnih teles in opraviti še mnogo drobnih opravil, preden je nazadnje slikopleskar v vseh prostorih pokrpal stene, jih zgladil in pobelil ter tako kot vratom s podboji in stopniščni ograji z novo barvo dal svežino in občutek urejenosti in prijetnega počutja. Skupen strošek obnove vseh treh nadstropij osnovne šole je znašal 150.000 evrov.

Hram učenosti za petnajst učencev in devet vrtičkarjev

Obnovljeni prostori šole v Črnem Vrhu danes služijo deveterici vrtčevskih otrok, ki se jim bo ob dopolnjenih enajstih mesecih kmalu pridružila še trojica malčkov, deseterici otrok, ki obiskuje prvo triado od prvega do tretjega razreda ter peterici otrok četrtega oziroma petega razreda. Posebej dobro pa se v lepo urejenih in obnovljenih prostorih počutijo zaposleni učitelji, vzgojitelji ter pomočniki in tisti, ki stavbo in otroke obiščejo po potrebi. Vsi si želijo, da bi se v njej otroški vrvež slišal še naslednjih nekaj desetletij. Da se zgodba stavbe podružnične šole, ki je bila za ljudsko šolo zgrajena tik pred drugo svetovno, iz časa vojne nikoli več ne ponovi. Takrat je bila namreč tudi tu ukinjena izobraževalna dejavnost, vanjo pa je bila nameščena nemška vojska. Šolarji so se v stavbo vrnili takoj po vojni in pouk se je potem nadaljeval vse do današnjega dne, je zapisano v priložnostno izdani publikaciji Kuzovci. Morda pa nova pridobitev obeta tudi pozitiven trend novo vključenih otrok v vrtec in šolo v Črnem Vrhu. Ne smemo namreč pozabiti na podatke, ki pravijo, da je to zgradbo po vojni, v šolskem letu 1947/48, obiskovalo kar 139 otrok.

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi