Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Občni zbor

Zadnjo soboto v mesecu januarju, 27.1., smo se članice Društva kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Polhov Gradec in Horjul srečale na rednem letnem občnem zboru društva v Pograjskem domu v Polhovem Gradcu.
Najprej  je vse članice društva pozdravila predsednica društva ga. Ivanka Kokelj in v naši sredini pozdravila goste župana Občine Dobrova - Polhov Gradec g. Franca Setnikarja, podžupana Občine Horjul g. Lada Prebila, aktualno kmetico leta go. Karolino Črešnar in predavateljico Margito Vehar. 
Predsednica društva ga. Kokelj  je v poročilu pojasnila, da je v letu 2017 društvo organiziralo več strokovnih ekskurzij, tečaj FFS, sodelovale smo z gasilskim društvom, šolami, vrtci in občinami z našimi pečenimi dobrotami, ter tudi z Govedorejskim društvom in Čebelarskim društvom Dolomiti, izvedle smo več kuharskih tečajev. Udeležile smo se občnega zbora Zveze kmetic Slovenije in ostalih dogodkov na katere smo bile povabljene (predstavitev koledarja zveze, srečanje društev ljubljanske regije, izbor kmetice leta, izobraževanje v Murski Soboti). V letošnjem letu smo bile tudi dobrodelne in smo zbirale sredstva za Primoža ter za požar pri Nartnikovih. Sodelovale smo tudi na Državnih kmečkih igrah, ki so bile na Bledu. Članice upravnega in nadzornega odbora smo se redno udeleževale sestankov, vsak prvi ponedeljek v mesecu, razen ko to ni potrebno (običajno med poletnimi meseci).

Na dnevnem redu so bila tudi poročilo o finančnem poslovanju društva, poročilo nadzornega odbora in poročilo častnega razsodišča.

Program dela za leto 2018, je predstavila  predsednica društva. V planu je izvedba treh strokovnih ekskurzij, 3 do 4 delavnice s področja kulinarike, planiramo dve delavnice z zdravstveno tematiko, sodelovanje na dobrodelnih prireditvah. Udeležile se bomo državnih kmečkih iger, srečanj na državni in regijski ravni, seminarjev in posvetov, srečanj med društvi na katera bomo povabljene in izbora kmetice leta.

Sledila sta govora župana g. Setnikarja in podžupana g. Prebila. G. Setnikar je pohvalil je delo društva in Izpostavil, da je v občini 84 društev in da se zato »blagajna« hitro izprazni. G. Prebil se nam je v imenu občine Horjul zahvalil za peko peciva, ki smo ga članice prispevale v lanskem letu. Povabil pa nas je, da kuharski tečaj organiziramo tudi v Občini Horjul. Kmetica leta, ga. Karolina Črešnar, pa je izpostavila glas kmetice in dejala, da več ko nas bo, močnejše bomo in se bo zavzemala za nas kmetice tudi v bodoče in poudarila, da delo kmetice ni lahko, je pa zanimivo. 

Po končanem uradnem delu občnega zbora smo medse povabile našo članico Margito Vehar, ki nam je predavala veliko o zdravilnih zeliščih. Poudarila je, da naj uporabljamo zelišča, ki rastejo okoli nas. Tako na primer kopriva razstruplja ledvica in jetra ter vranico, rman ima v sebi veliko zdravih surovin in deluje antiseptično pomaga pri ženskih težavah pri menstruaciji in v menopavzi, vrtoglavicah in slabostih. Ozkolistni trpotec pomaga pri bronhitisih in pri kašlju... Na koncu je Margita predlagala, da bi  organizirali izmenjavo semen in sadik v občini. 

Po zaključku občnega zbora smo se še nekaj časa družili in zabavali med seboj.

 

Oglejte si tudi