Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Oratorijski dan

Oratorij, ki so se ga udeležili otroci iz vse Slovenije v času poletnih počitnic, je imel letos naslov Dotik nebes. Otroci so spoznavali Fatimsko Marijo, ki se je pred 100 leti prikazala trem pastirčkom. Letos smo se tudi v KD Črni Vrh odločili, da skupaj z župnijo pripravimo oratorijski dan za otroke prav na to temo, vendar v skrajšani, enodnevni obliki.
Na sobotno dopoldne, 28. oktobra, smo se otroci, organizatorji, animatorji in nekaj staršev zbrali pred Domom krajanov Črni Vrh. Skupaj nas je bilo kar 49, da pa nismo ostali pri tej številki, se nam je kasneje pridružil še župnik Blaž kot 50. Za začetek smo bili deležni toplega, veselega in prijetnega pozdrava, nato smo slišali nekaj besed o vsaki delavnici. Preden smo se podali na delo, smo skupaj zapeli pesem, ki nas je združila tega dne. Prvo skupino je sestavljalo 8 mladih, zagnanih  fantov, ki so spoznavali »čudo« cerkvenih zvonov. Trije animatorji – domači, izurjeni pritrkovalci, so fante odpeljali v zvonik župnijske cerkve. Na čisto pravih zvonovih so se učili pritrkovanja, ki bi mu lahko rekli »umetnost cerkvenega zvonika«. Druga skupina je odšla z animatorji v gozd po jesenske plodove, zelenje, mah, listje. Ob vrnitvi so otroci in animatorji prebirali zgodbe o Mariji, odgovarjali na zastavljena vprašanja, nato pa s pomočjo nabranega materiala izdelali dva plakata. Prvi je bil Jež zvedav, drugi pa Marija – morska zvezda. Tako so bile združene pustolovska, raziskovalna in ustvarjalna delavnica. Vmes je potekala tudi kuharska delavnica, saj so otroci pomagali pri pripravi kosila. Pred kosilom se nam je pridružil še župnik Blaž. Pripravil je čudovito otroško mašo, pri kateri so sodelovali otroci s petjem, branjem berila, prošenj in zahval. Da ni bilo dolgočasno, so otroci izkoristili vmesni čas tudi za glasbeno delavnico in se pripravili na petje pri maši, ki je bila namenjena prav njim oz. vsem nam, ki smo sodelovali pri oratorijskem dnevu.

Po maši je sledilo težko pričakovano kosilo. Vendar kosila brez sladice ni. Samo trikrat lahko vsak ugiba, kaj je bilo – palačinke z nutelo. Ko smo se okrepčali, je otroke že zanimalo, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju. Najprej smo izdelali še nekaj suhih aranžmajev iz nabranih jesenskih vej, ki bodo krasili našo cerkev. Igrali smo se družabne igre na prostem, za razvedrilo pa smo se naučili še bans Kranjski Janez. Za konec smo se odpravili na igrišče. Glavna stvar je bila nogomet, igrali pa smo tudi odbojko, igro Vroč krompir, najmlajši pa so se igrali na otroških igralih in se gugali. Preživeli smo nepozaben dan, imeli smo se lepo, bilo je zabavno, pa tudi vreme nam je bilo naklonjeno. Najlepše, kar se je meni vtisnilo v spomin, so besede nekaterih otrok: »A se lahko prijavimo že za drugo leto?« To so besede, ki izražajo resnično zadovoljstvo, pa tudi obrazi nasmejanih, veselih in zadovoljnih otrok so veliko povedali. Zato gremo ponosno, z dvignjeno glavo naprej, v naslednje leto, z veselim pozdravom: »Se vidimo!«

 

Za KD Črni Vrh Katja Skopec

Oglejte si tudi