Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Polhov doživljajski park že junija!

Na lepo sončno dopoldne 24. aprila smo se v graščini zbrali zanimiva druščina. Ustvarjalna in razmišljujoča, za naš kraj poživljajoča. Hvala občini za vabilo na izobraževalni tečaj za vodnika po Polhovem doživljajskem parku.
Naša občina se je vsekakor dobro znašla v Evropski uniji, saj se redno prijavlja na razpise na področju kmetijstva in turizma z različnimi projekti. Tako je s sredstvi, pridobljenimi na razpisu, obnovila več stoletij staro pralnico v grajskem parku, ki je sedaj razstavni prostor, informativna točka in okrepčevalnica obenem. In pred leti je uredila tudi informativne table in zanimive lesene objekte ob gozdni poti med vodnim izvirom in čebelarskim domom. Sedaj pa bo Blagajevo naravoslovno učno pot z novimi vsebinami, novo likovno podobo domačinke Maše Kozjek in drznimi obrtniškimi posegi, tokrat mojstrov z motornimi žagami, ki bodo rezljali in izdelovali lesene kipe, preobrazila v Polhov doživljajski park (PDP)!

A tokrat se ne ustvarja le material, ampak se izobražuje in motivira tudi ljudi, torej vodnike za turistične skupine, ki jim strokovno rečemo interpretativni vodniki. V praksi to pomeni, da bodo obiskovalce navduševali vodniki, ki znajo pripovedovati zgodbe. Ko bo PDP končan, in to se bo zgodilo 23. junija, ko bo ob 16.00 park slavnostno odprt, bo postal ena glavnih turističnih atrakcij naše občine, pri tem pa bo kakor muzej, krajevni in poštni, pritegnil družine in organizirane šolske skupine. PDP namreč blagajevo naravoslovno pot iz statične podobe hišk in tabel spreminja v interaktivno zgodbo, ki jo bodo spremljali izvirna slikanica Polh Rogovilež, povest za malo starejše Polh in Gradec, gledališka predstava in glasbena pravljica …

Povsem nova in z zgodbo o Polhu Rogoviležu začinjena turistična ponudba je namenjena družinam, vrtcem in šolam. Popotovanje po pravljično doživljajski deželi se začne v Polhograjski graščini, kjer skupaj z vstopnico prejmete tudi Polhovo knjižico. Ta je nepogrešljiva za vsa doživetja v parku, predvsem pa bodo z njeno pomočjo otroci opravili pomembno nalogo: polhu pomagali najti nov dom. Ob tem bodo videli kar 15 velikih lesenih kipov gozdnih živali, lesene hišice, brlog, didaktične elemente in še in še ... V Polhovem doživljajskem parkubodo otroci tako s pomočjo zgodbe spoznavali naravo, gozdne živali in posebnosti čudovitega kraja na koncu doline: Polhovega Gradca. Pri tem se bo zabavala cela družina, sploh če bo imela oči in vse druge čute na pecljih, si pomagala s pisano besedo v knjižici, vmes pa naredila še nekaj fotografij s spletno kamero, ki bo trajno vgrajena v enega od lesenih kipov. Ravno lesene živali vseh vrst in velikosti bodo najznačilnejša pridobitev tretje obnove poti, veliko jih bo in z interaktivnim knjižnim pristopom sta idejna avtorja tega novega parka zadela žebljico na glavico. Nina Peče Grilc in Uroš Grilc iz zavoda Škrateljc nista brez izkušenj. Lani sta na Krvavcu postavila Pot pastirskih škratov, ki je navdušila staro in mlado s svojo interaktivnostjo in prepoznavnim likom pastirskega škrata. Polhograjski Polhov doživljajski park bo za svoj razpoznavni simbol uporabil – kajpada – polha, ob njem pa bodo zgodbo obiskovalcem pripovedovale številne gozdne živali iz masivnega lesa ob gozdni poti nasproti grajskega parka.

Turizem v naši občini

Helena Čuk, na občini zadolžena za turizem, pove, da imamo v občini 450 kmetij. V zadnjih dveh letih je nekaj zasebnikov registriralo namestitvene kapacitete. V občini imamo tako ta hip registriranih 40 postelj. Ljubljana je za našo občino zelo pomembna, saj v sodelovanju s TIC Ljubljana del njenih turistov, ki v Ljubljani ustvarijo 1,5 mio nočitev letno in ostanejo povprečno 1,9 dneva, preusmerijo k nam. Čaj pri grofu Blagaju, dva muzeja sta v Polhograjski graščini, ki je dodatno zaživela l. 2005 z uvedbo poročnih obredov. Novejši turistični produkt občine se imenuje Cula dobrot Blagajeve dežele. Osemurni program z začetkov v Ljubljani predstavljajo na www.visitljubljana.com in ga ponujajo za ceno 120 evrov: "Obiskali boste družinsko sirarno in pokušali izvrstne kozje sire, se razvajali ob vrhunskih lokalnih jedeh, se sladkali z medom slovenskih čebel in se ob koncu dneva potopili v preteklost, kjer boste ob zeliščnem čaju poklepetali z uglajenim grofom Blagajem ter izvedeli, zakaj vas vabimo v – Blagajevo deželo!" Vsi udeleženci tega potepanja po zelenem zaledju Ljubljane prejmejo na koncu tudi culo domačih dobrot.

Za bolj petične goste so pripravili tudi kulinarično krožno pot, kjer se turisti ustavijo pri različnih gostinskih ponudnikih. Najbolje obiskana je brunarica Grič v Šentjoštu, kjer so se edini odločili, da bodo nudili le lokalno hrano. Ostalih šest ponudnikov se morda kmalu pridruži. Manjka pa v vasi kmetija s pestro ponudbo domačega sadja in izdelkov iz njega, kajti na Kozjanskem znajo tržiti domača jabolka, tu pri nas smo pri tem še neuspešni oz. je sadja enostavno premalo. Cilj lokalnega turizma je povabiti enega gosta, ki zapravi deset evrov, ne imeti deset gostov, ki pustijo kraju vsak le po en evro.

Nina Slana, lokalna "graščakinja" oz. direktorica javnega zavoda Polhograjska graščina pojasnjuje, da so se poroke lepo prijele in so termini zanje rezervirani za več mesecev vnaprej. Knjižnica pod krošnjami prav tako, za branje in počitek, trudijo pa se privabiti goste z različnimi razstavami, kot so lovska, pasja, govedi, salamijado, menjalnico semen, oblek, knjig, dnevi medu, poletno muzejsko nočjo, polhkovim vikendom, modrino neba, miklavževim sejmom ... Tudi širšemu svetu se graščina in hkrati občina predstavljata na različnih mednarodnih sejmih in to v sodelovanju s TIC Ljubljana.

Se sprašujete kje je grajski labod? Preselili so ga – domači ribnik mu je bil premajhen, bil je prekrmljen in pretežak in na Zbiljskem jezeru ima dosti več prostora za gibanje. In tudi družbe. Ampak v mesecu ljubezni je vodno gladino naselila nova pernata družina račk. Zahvala zanje gre Koširjevim iz Črnega Vrha, obiskovalci jih lahko hranite s polži, nikakor ne s kruhom.

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi