Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Za varen začetek šolskega leta

Novo šolsko leto se bliža in na cestah bo spet polno otrok. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Dobrova - Polhov Gradec opozarja vse krajane na bližajoči se začetek pouka. Otroci namreč veljajo za najbolj ogroženo skupino prometnih udeležencev, saj so zaradi neizkušenosti in nezrelosti precej nepredvidljivi, ne znajo si pravilno razlagati prometnih predpisov in pravilno oceniti razdalje ter hitrosti bližajočih se vozil. Poleg tega se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in polni vtisov, o katerih med potjo v šolo pripovedujejo svojim sošolcem, pri tem pa pozabljajo na previdnost in upoštevanje prometnih pravil. Vozniki motornih vozil naj bodo zato v prvih šolskih dneh še posebno previdni, zlasti v okolici šol in vrtcev. Prilagodite hitrost vaših vozil in odpravite se od doma pravočasno. Za svoje otroke poskrbite tudi v avtomobilih, vedno jih pripenjajte z varnostnimi pasovi in jih namestite v ustrezne avtosedeže. Bodimo jim dober zgled in se pripnimo tudi sami.
Skrb za varno pot šolarjev je v veliki meri odvisna od staršev. Ni odveč, če se že nekaj dni ali tednov pred prvo potjo v šolo začnejo privajati na pot, ki jih vodi od doma do šolskega poslopja. Starši lahko s prikazom pravilne hoje prek prehoda za pešce in razlago o nevarnostih, ki prežijo na otroke na šolski poti, storijo veliko, nič ni narobe, če "vajo" ponovijo tudi z otroki, ki se v šolo odpravljajo že drugič ali tretjič. Sicer pa se skrb za prometno varnost najmlajših ne sme končati že po štirinajstih dneh od začetka novega šolskega leta.

V okviru vsakoletne akcije Začetek šolskega leta smo obe osnovni šoli, Dobrova in Polhov Gradec, opremili z vidnimi plakati Šolska pot. Na začetek šolskega leta dodatno opozarjamo s postavitvijo mobilnih prometnih troznakov Šolska pot – vozite previdno, ki so bili izdelani po priporočilih Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Republike Slovenije. S tem dodatnim obvestilom želimo otrokom na območju naše občine zagotoviti varno pot v šolo, voznike pa pravočasno opozoriti na pešce, ki šele pridobivajo izkušnje v prometu. Znake smo postavili ob vse glavne vpadnice v okolici šol. Prvošolčki bodo prejeli še knjižico Prvi koraki v svetu prometa: v pomoč staršem pri prometni vzgoji otrok.

V poletnih mesecih smo opravili tudi pregled šolskih poti, osvežili in zarisali talne cestne označbe, postavili nove prometne znake, pregledali avtobusne postaje … Ob pomoči Društva upokojencev Dobrova na šolskem okolišu OŠ Dobrova in gasilskih društev na šolskem okolišu OŠ Polhov Gradec s POŠ Šentjošt in POŠ Črni Vrh, policije in redarstva bomo še okrepili varnost na šolskih poteh. Prostovoljci bodo pomagali učencem pri prečkanju ceste na dogovorjenih točkah in odsekih ter s svojo prisotnostjo opozarjali voznike na posebej previdno vožnjo v okolici šol. S svojim delom tako pomagajo staršem in ostalim udeležencem v prometu zagotoviti večjo varnost otrok.

Bodimo strpni in previdni. Z dobrim zgledom in varnim ravnanjem bomo za dolgo zgradili prijazen svet prometa. Vsem udeležencem želimo srečno v prometnem vsakdanu.

SPVCP občine Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi