Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Planinsko-matematični tabor v Kranjski Gori

V času od 16. do 18. marca so bili osnovnošolci iz Polhovega Gradca na planinsko-matematičnem taboru v Kranjski Gori. Vodili sva ga mentorici Barbara Rednak Robič in Simona Planinc.

Prijavilo se je 21 otrok, ki imajo radi pohodništvo in matematiko. Obe, mogoče na prvi pogled zelo različni dejavnosti smo uspešno združili in preživeli lep in raznolik vikend med gorami. Naše druženje se je začelo v petek po končanem pouku, ko smo se z avtobusom odpeljali v Kranjsko Goro. Polhov Gradec smo zapuščali v deževnem vremenu, pričakala nas je sončna Kranjska Gora. Nastanili smo se v CŠOD Kranjska Gora. Po nastanitvi in kosilu smo se odpravili na prvi pohod po cesti proti Vršiču do jezera Jasna. Sestavlja ga dvoje medsebojno povezanih umetnih jezer ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice. S soncem obsijano jezero in odsevi gora v njem so nam nudili pravo zimsko idilo, saj je bila v času našega bivanja Kranjska Gora še čisto zasnežena. Ob vrnitvi smo si ogledali še Kranjsko Goro. Po vrnitvi v dom so nas tam že čakali starši, ki so se nam pridružili na taboru. Po večerji je sledil spoznavni večer, potem pa osvajanje matematičnih veščin. Papir smo prepogibali in sestavljali geometrijska telesa.
Naslednji dan nas je žal pričakalo deževno jutro, ampak ker pravijo, da je vse v naših glavah, smo se po zajtrku z dežniki in pelerinami odpravili proti jezercu Zelenci. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci. Na skrajnem zahodnem delu močvirja je smaragdno zeleno jezero. Vodi v njem dajejo značilno barvo številni izredno čisti in hladni izviri, ki vrejo iz plasti jezerske krede. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci. Mnogi smo bili tu prvič. Sobotno popoldne smo preživeli ob vznožju smučišča Kranjska Gora, kjer smo se sankali in užili še zadnje letošnje zimske radosti. Lahko rečemo, da so ob tem zelo uživali tudi starši, saj so bili pri sankanju celo bolj zagnani kot otroci.

V domu smo priredili tekmovanje v trebušnjakih in tako poskrbeli za celo telo. Plezali smo na plezalni steni in igrali namizni tenis. Večer je spet minil ob zabavnih matematičnih nalogah. Nedelja je bila tu, kot bi mignil, in že smo pospravljali sobe in se pripravljali na zadnji pohod v Tamar. Pridružili so se nam nekateri starši. Z avtomobili smo se odpeljali do Planice, kjer smo lahko opazovali še zadnje priprave na tekmovanje v poletih na velikanki. Peš in s sankami smo se odpravili v dolino Tamar, ki slovi kot ena lepših alpskih dolin. V koči smo se okrepčali in se odsankali nazaj proti Planici. Polni vtisov, malce utrujeni, predvsem pa zadovoljni smo se nato odpravili vsak proti svojemu domu. Ob koncu bi se radi zahvalili vsem staršem, ki ste nam s svojo prisotnostjo pomagali pri izvedbi tabora, prav tako pa tudi zahvala prijaznemu osebju CŠOD Kranjska Gora.

 

Simona Planinc

 

 

Oglejte si tudi