Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Zaključek mednarodnega projekta Erasmus+ v Grčiji

Naša osnovna šola Dobrova že drugo leto sodeluje v mednarodnem projektu Erasmus+ z naslovom MAGIC WORD – FAIR PLAY, v katerem sodelujejo še štiri šole, in sicer: šola I. C. Federico di Svevia iz Mascalucie s Sicilije, CFI Gabriel Perez Carnel iz Murcie iz Španije, 14th Primary school Acharnes iz Grčije in Mithatpasa IIkokulu iz Turčije. Vodja projekta je zavod za šolstvo Turčije. Program je bil zasnovan tako, da se vzpostavi sodelovanje in izmenjava izkušenj med učitelji, da  se učitelji seznanimo z različnimi sistemi šolanja, da se izmenjajo številne bogate izkušnje ter opravijo različne skupne naloge, ki se pod taktirko zavoda za šolstvo iz Ankare določijo na posameznih srečanjih. Vsaka sodelujoča šola je gostila tudi vse ostale člane projekta. Program je predvidel tudi izmenjavo nekaj  učencev s posameznih šol, ki smo ga izvedli na srečanjih v Italiji in Španiji.

Predstavniki naše šole smo se v času med  11. in 17. majem udeležili zaključnega srečanja, ki je potekalo v 14th Primary school Acharnes v Atenah.

Grška šola šteje okrog 250 učencev, imajo po dve paralelki, traja šest let. V projekt so vključeni vsi razredi. K šoli sodi tudi vrtec. Posebnost grškega sistema je, da ima le peščica grških učiteljev službo za nedoločen čas, vsi ostali so v sistemu žreba in prihajajo v šole po potrebi ob začetku šolskega leta, glede na žreb, kar je za učitelje izredno stresno. Pri Grkih poučujejo učitelji vse predmete, podobno kot pri nas učitelji razrednega pouka,  s poukom angleščine začnejo že v prvem razredu. V redni pouk so vključeni tudi otroci s posebnimi potrebami.

V grški šoli smo doživeli zelo topel sprejem, ki je potekal po vzoru prvih olimpijskih iger. Za nas so pripravili tudi predstavitev različnih plesov posameznih sodelujočih  držav ter prikazali vse vrste njihovih ljudskih plesov, prav tako moderni ples. Nato so se nam predstavili posamezni razredi s kratkimi predstavitvami dela na različnih področjih. Predstavili so nam tudi njihov športni dan s tematiko olimpijskih iger, ki je potekal na stadionu v okolici šole. Pred začetkom tekmovanj so povabili  znanega olimpijca, prižgali olimpijski ogenj z baklo z olimpijskih iger leta 2004 ter prebrali "fair play" zaprisego za vse sodelujoče učence in učitelje. Vsi udeleženci smo ob koncu prejeli tudi medalje.

Na zaključnem delu sestanka smo vse sodelujoče šole vsem udeležencem natančno predstavile vseh devet  potrebnih nalog, ki jih je bilo nujno izvesti do našega zadnjega skupnega srečanja. Skupaj smo ocenili, da nam takšni projekti širijo obzorja in nas bogatijo, zato si želimo v njih še naprej sodelovati.

 

Simona Glavič

Oglejte si tudi