Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Romanje v San Giovanni Rotondo

V četrtek, 8. februarja, se nas je zbralo dvajset romarjev v Polhovem Gradcu, kjer smo imeli ob 6. uri sveto mašo ter blagoslov za srečno pot. Sveto mašo je daroval g. Bogdan Oražem, ki je bil tudi naš vodič na romanju. Nato pa smo se ob 7. uri odpeljali z avtobusom na romanje v San Giovanni Rotondo, v mesto, ki leži v južni Italiji. Ta znani romarski kraj smo izbrali zato, da smo obiskali Primoža Trobca iz Črnega Vrha, ki je v tem italijanskem mestu s svojo mamo od 2. januarja letos na rehabilitaciji po prometni nesreči. Pot nas je peljala čez mejni prehod Vrtojba mimo Palmanove, Padove, Bolonije, San Marina, Ancone, Pescare do San Giovannia Rotonda. Med dolgo vožnjo smo se v avtobusu vsi predstavili, prebrali misel patra Pija, molili rožni venec ter prepevali. Imeli smo nekaj krajših postankov, daljšega pa v mestu Loreto v osrednji Italiji, v pokrajini Ancona. Sprehodili smo se po trgu z velikim vodnjakom ter si ogledali baziliko, katere zaklad je Nazareška hišica. To hišico so iz Nazareta  po delih prinesli najprej na Trsat, potem pa v Loreto. V tej hiški je Marijin oltar in nad njim se z izrezljane podobe smehlja mila devica z Jezusom v naročju. Od tu nas je pot vodila v San Giovanni Rotondo, kamor smo prispeli v večernih urah, se nastanili v hotelu in prenočili.

Zjutraj po zajtrku smo se srečali s Primožem, ki nas je čakal ves nasmejan in dobre volje. Primož je po mesecu naporne rehabilitacije že pokazal prve znake okrevanja, najbolj se mu izboljšuje dihanje, občasno pa lahko malo premakne tudi roke in noge. Skupaj s Primožem smo odšli do cerkve k sveti maši. V tej cerkvi je včasih maševal in spovedoval pater Pij. To italijansko mesto je zelo znan romarski kraj, saj je tu deloval in živel vse do svoje smrti ta znani pater, znan po svojih stigmah, znamenjih kristusovih ran, ki so krvavele pol stoletja. Bil je izredno priljubljen spovednik, ustanavljal je molitvene skupine, v tem mestu pa je dal zgraditi moderno bolnišnico. Pater Pij se je rodil 25. maja 1887, umrl pa 23. septembra 1968. Po enem najkrajših postopkov v zgodovini cerkve ga je papež Janez Pavel II. leta 1999 razglasil za blaženega, leta 2002 pa za svetnika. Po sveti maši smo si ogledali muzej ter grob patra Pija v kripti cerkve Marije Milostne. Ogledali smo si tudi novo cerkev, ki sprejme do osem tisoč ljudi, trg pa do petinštirideset tisoč ljudi. Ta kraj bo 17. marca letos  ob petdeseti obletnici smrti patra Pija in stoti obletnici pojava stigem obiskal papež Frančišek. Zanimivost nove cerkve je tudi ta, da stoji na enem stebru in ima ene največjih orgel na svetu. V notranjosti cerkve smo videli ogromno mozaikov, delo patra Ivana Rupnika. Srečali smo se tudi s provincialom patrom Mauriziem Placentinom, ki je sprejel Primoža na rehabilitacijo in mu izročili skromno darilo v zahvalo. Nato je sledilo kosilo ter prosto popoldne za ogled mesta, nakup spominkov, vzpon na križev pot ter ogled obmorskega mesta Manfredoni. Sledila  je večerja nato pa smo se odpeljali proti domu. Med potjo nazaj smo se ustavili še v Vipavskem Križu, kjer nam je pater Luka Modic povedal nekaj o zgodovini cerkve v tem kraju. Ogledali smo si samostan, cerkev in knjižnico. Z romanja smo se vrnili okrog dvanajstih v soboto, bili smo polni lepih vtisov in dobre volje. 

Zahvaljujem se vsem, ki ste se udeležili romanja, še posebej g. župniku Bogdanu Oražmu. Primožu pa vsi želimo, da bi čim hitreje okreval.       
     

Blažka Trobec, fotografija: Milka Končan

Oglejte si tudi