Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Ustavi se!

Z javno pobudo Ustavi se! je skupina ljudi, ki jim ni vseeno za duševno zdravje, lani začela opozarjati na prehiter tempo življenja. Krepili so ozaveščenost o posledicah izgorelosti ter snovali predloge za prijetna ustavljanja sredi našega vsakdana.
Letos nadaljujejo akcijo, jo poglabljajo ter nadgrajujejo s strokovno obravnavo. Opozoriti želijo predvsem na različne pojavne oblike strahov in jih pojasniti, nagovoriti vse, ki se z njimi soočajo, da jih prepoznajo ter se jih s pomočjo nasvetov in dobrih praks tudi osvobodijo. Želijo spodbuditi pogovor s samim seboj in tudi z ljudmi okoli sebe. Mladi se pogosto srečujejo s strahom pred zavrnitvami, ocenami, skrbi jih, kako bodo izpolnjevali pričakovanja staršev, vrstnikov in okolice. S strahovi se sooča tudi delovno aktivno prebivalstvo. Pogosto zaradi občutka, da niso dovolj sposobni za doseganje ciljev in svojih sanj, nemalokrat čutijo strah pred finančno nestabilnostjo ali izgubo zaposlitve. Seniorji pa se spopadajo s strahom pred izgubo občutka za smisel življenja, boleznimi in osamljenostjo.

Tudi heroji se pred svojimi velikimi dejanji večkrat soočijo s strahovi. Zakaj in kako o strahovih? Strah je osnovni mehanizem za preživetje. Je skupina čustev, ki jih lahko razdelimo na tri stopnje. Prva je strah. Oseba ga občuti, ko jo nekaj ogroža in ocenjuje, da v boju ne more zmagati, lahko pa se iz situacije umakne. Če bi oseba ocenila, da se lahko ustrezno sooči s strahom, bi občutila jezo. Druga stopnja je panika. Oseba jo občuti, ko jo nekaj ogroža in ve, da se ogrožajoči sili ne more zoperstaviti, ne ve pa, ali je umik mogoč. Najbolj intenzivno občutje, ki predstavlja tretjo stopnjo, pa je groza. Oseba jo občuti takrat, ko oceni, da je ogrožena katera izmed njenih vrednot, da se s situacijo ne more soočiti, ker je močnejša od nje, in ve, da iz nje ni izhoda. Bojazen pa je skupno ime za strahove, ki so usmerjeni v prihodnost. Razlikujemo zaskrbljenost, tremo in anksioznost. (Milivojević, 2008)

Tudi v društvu za kakovost življenja Lep je dan smo podporniki te akcije. Prav zato se je predstavnica društva Špela Sečnik izpostavila kot mini ambasadorka projekta med.over.net Ustavi.se. Takole pravi: "Opažam, da je za naše zdravje zelo toksičen stres. Sprejeli smo, da je hiter tempo življenja nekaj običajnega in da smo začeli ignorirati fizično in psihično bolečino. Prekomerna uporaba vseh naših funkcij vodi v psihofizično izgorelost. Žalosti me, da smo pripravljeni vložiti veliko več časa in denarja za avto, kot pa za naše ljubo telo in dobro počutje." Hvaležni smo, da smo bili del vseslovenskega projekta, ki ozavešča družbo in posameznika, da spregovorimo o strahovih in postanemo močnejši od njih. 

Nasprotje strahu je ljubezen. Torej z ljubeznijo do sebe, do drugih, do življenja!

Društvo Lep je dan

Oglejte si tudi