Logo MojaObčina.si

Gorje

Deli
Občina Gorje
Družba in javne storitve

Občina Gorje

Zaprto

Ponedeljek
09.00‒12.00
Sreda
09.00‒12.00, 14.00‒16.00
Petek
08.00‒11.00
Kontakti Matična Dejavnosti

Matični podatki

Naziv podjetja: Občina Gorje

Ulica, hišna številka: ZGORNJE GORJE 6b

Poštna številka in kraj: 4247 Zgornje Gorje

Občina: Gorje

Davčna številka: 66614198

Klasifikacija dejavnosti: Dejavnost državne uprave ter ekonomska in socialna politika skupnosti

Matična številka: 2209721

Družba in javne storitve
Občina

Gorje ali gorjanski kot pojmujemo skupino vasi in zaselkov, oddaljenih kakih 5 kilometrov od Bleda v smeri proti Pokljuki, dolini Radovne in Mežakli. Gorjansko območje sega od roba blejskega kota v nadmorski višini 603 m do malega Triglava 2700 m nadmorske višine.

Občina Gorje meri 119,27 km² in šteje 2917 prebivalcev. Meji na BledBohinjsko BeloJeseniceKranjsko goroBohinj. Ime Gorje pomeni, da so ti kraji »gor«, so visoko. Gorjanske vasi so zadnje večje vasi pod Triglavom. Imena vasi so stara in so nastala predvsem po imenih okoliških hribov. Vas Višelnica se imenuje tako, ker je višje od središča, Zatrata, ker je za trato, Poljšica, ker je za poljem, Podhom, ker je pod hribom Hom, Krnica, ker leži v tipični ledeniški obliki krnici.

Gorje skupaj obsegajo 11 vasi, poleg že naštetih še: Zgornje Gorje, ki veljajo za nekakšno središče Gorij, v njih se nahajajo: vrtec, župnišče, pokopališče, pošta, osnovna šola, Gorjanski dom, trgovine,... sledijo Spodnje Gorje, ki so po površini in številu prebivalcev največje, MevkužRadovnaPernikiSpodnje LazeZgornje Laze ter Grabče.

Najstarejša dokazana poselitev v Gorjah spada v starejšo kameno dobo. Arheologi so namreč v jami nad Poljšico, ki ji pravimo Poglejska cerkev, našli kamnito orodje.

Želite prejemati naša obvestila in e-novice?

Soglašam s splošnimi pogoji in politiko zasebnosti.

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!