Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

120 - let soteske Vintgar

Avgusta letos je minilo 120 let od odprtja svetovno znane soteske. Turistično društvo Gorje je odkritelja Jakoba Žumra počastilo z obnovo nagrobnika in spominsko slovesnostjo.
26. avgusta je minilo natanko 120 let od slavnostne otvoritve ene najznamenitejših sotesk v tem delu Evrope, soteske Vintgar. Turistično društvo Gorje je Jakobu Žumru, ki je skupaj z blejskim fotografom,

izdelovalcem maket, planincem in turističnim delavcem z Bleda, Benediktom Lergetporerjem, odkril sotesko, na njegovem grobu na gorjanskem pokopališču obnovilo spomenik.Na njem so zapisane Žumrove funkcije, ki jih je opravljal, in dela, ki jih je postoril v dobro svojega kraja in ljudi.

 

Soteska je dolga 1600 m, od tega skoznjo vodi 540 m mostov in galerij, trije prečni mostovi in most nad slapom Šum. Posebnost soteske je Žumrova galerija, ki se vije ned najglobljim delom struge po delu stisnjenih pečin. O soteski in Jakobu Žumru je podrobno v svoji kroniki pisal že Božo Benedik, njegovo življenje in delo pa je opisal v članku Jakob Žumer, župan v Gorjah: Jakob Žumer, po domače Leskovec, je bil gorjanski župan od leta 1875 do leta 1902. Občina Gorje je bila takrat precej bolj obsežna  kot danes, saj je segala do Kurje vasi Podmežaklo, Blejske Dobrave in Zasipa. Kot ugotavlja že Benedik, je bila soteska do leta 1890 še neostopna, le na dveh mestih je bilo moč priti v bližino struge reke Radovne, nad slapom Šum pa so že okoli leta 1878 postavili most, ki je visel na železnih vrveh. Njegovo postavitev so financirali Olepševalno društvo na Bledu, predvsem pa nemško-avstrijska planinska društva. Sicer pa je soteska veliko pozornost vzbudila že okoli leta 1870, ko je bila katastrofalna povodenj. Voda reke Radovne je zalila njive pod vasjo Graben ter žago in mlin v Leskah. Ruvala je drevje, odnašala hlode in les ob rečnih bregovih, ozka struga skozi sotesko pa se je skoraj zamašila. Na pomoč so morali priti kanonirji iz Ljubljane, ki so s topovi razstreljevali leseno vodno pregrado. Potrebovali so kar dva dni, da so sotesko spet očistili.. Žumer in Lergetporer sta v sotesko prvič vstopila februarja 1891. Iz Spodnjih Gorij sta se ob poti, ki pelje na Blejsko Dobravo, podala do struge.Takrat narejene slike g.Lergetporerja so naredile tako velik vtis na turistične delavce na Bledu, da so finančno podprli gradnjo poti skozi sotesko.

 

 Ob 120 letnici otvoritve soteske  smo v Gorjanskem domu pripravili še posebno slovesnost, na kateri so nastopili Godba Gorje, otroci Osnovne šole Gorje in Kvintet za pet z Blejske Dobrave.

 

Povezave

vintgar.si

Oglejte si tudi