Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Aktivnosti za razvoj občine

Spoštovane občanke in občani, po sprejetju OPN v lanskem letu smo v zadnji fazi priprav številnih novih projektov za naše skupno dobro.
Vrtec v Horjulu bomo povečali za dva oddelka, saj se rodnost v občini povečuje. Trenutno se pripravljajo projekti in potekajo odkupi potrebnih zemljišč. Poleg tega bomo širili tudi otroško igrišče v skladu z normativi. Na Vrzdencu se zaključujejo postopki za izgradnjo poslovilne vežice, pridobljena so zemljišča, potekajo pa že postopki pridobivanja dokumentacije za gradbeno dovoljenje. Predvidevamo, da bomo v poletnih mesecih začeli z gradbenimi deli. Potem je tu tudi projekt izdelave kanalizacije in ostale infrastrukture v Žažarju, tudi tu smo v zaključnih fazah odkupa zemljišč in smo tik pred vložitvijo dokumentacije za gradbeno dovoljenje. Glede večnamenske dvorane v Žažarju je postopek nekoliko otežen zaradi pridobivanja soglasij sosednjih lastnikov zemljišč, ker je malo prostora in je bil kar izziv umestiti objekt v prostor. V Žažarju sodelujemo tudi pri drugi legalizaciji sosednjega objekta, torej gasilskega doma, kar pa ureja lastnik, torej PGD Žažar. Javno dobro smo morali prenesti v last občine, da bomo lahko zaradi odmikov od zemljišč pridobili gradbeno dovoljenje.

V pripravi je projekt širitve ceste do vodohrana oziroma proti Koreni zaradi urejanja električne povezave in krmiljenja dotoka vode ter dejstva, da je to sedaj najožji del ceste na Koreno in Samotorico. Smo tudi tik pred zbiranjem ponudb za ureditev pokopališča na Lesnem Brdu, torej starega in novega dela. Ostale naložbe potekajo po načrtih. Pri izgradnji nove čistilne naprave poteka vse po terminskih načrtih. Smo v fazi zaključnih del, pri urejanju oklice in objektov, marca se bo začela montaža strojne opreme. Zaradi vremenskih razmer se je sicer nekoliko upočasnilo delo pri izgradnji kanalizacije in pripadajoče infrastrukture v Zaklancu in na Stari cesti v Horjulu. Vseeno pa bi se morala dela končati do maja. Trudimo se, da kljub vsem aktivnostim to ne bi motilo občanov in se zahvaljujemo za razumevanje ob gradnji. Zavedamo se, da so za gradnjo najbolj primerni zimski in zgodnji spomladanski meseci, ko ni košnje in podobnih intenzivnih dejavnosti, da delo na kmetijah lahko poteka čim bolj nemoteno. 

Za konec naj omenim še to, da je v načrtu podpis pogodbe z Ljubljansko urbano regijo za izgradnjo 10-kilometrske kolesarske steze od Verda do Vrhnike in od Vrhnike do Horjula in Vrzdenca. To bo pridobitev za obe občini, steza, ki bo bistveno prispevala k varnosti kolesarjev, bo zgrajena do 2023. Kolesarska povezava Horjul–Vrhnika bo namenjena dnevni migraciji občanov Vrhnike in Horjula. Predvsem pa za varno mobilnost s kolesom pri vsakodnevnih opravkih, nakupih in rekreaciji, na poti v službo brez avtomobila, za varno vožnjo otrok v šolo s kolesom, kajti Horjul ima zelo veliko proizvodnih enot in več kot 500 zaposlenih. Spodbujamo aktivno življenje in verjamemo, da če bo urejena varna pot v službo ali šolo, bodo tudi ceste nekoliko razbremenjene, saj se bo v mesecih, ki so prijetni za kolesarjenje, marsikdo raje kot z avtom odpravil na delo ali v šolo s kolesom. Prepričan sem, da je ustrezna ureditev pločnikov in kolesarskih stez v občini eden od pomembnih dejavnikov, da se bodo vse generacije, starejši in mlajši več gibali in manj vozili z avtomobilom, če to ni nujno potrebno.

 

Župan občine Horjul Janko Prebil

Oglejte si tudi