Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Na vrhu folklornih skupin Slovenije

Že četrto leto zapored se je Folklorna skupina Klas uvrstila na državno srečanje folklornih skupin, kjer svoj program predstavijo najboljši. Da so se Horjulci prebili do državnega srečanja, so morali premagati več ovir. Več kot 500 skupin v Sloveniji je razdeljenih najprej na otroške in odrasle, potem pa glede na območja posameznih enot javnega sklada za ljubiteljsko kulturo. Po območnem srečanju, ki zajema področje okolice Ljubljane, se je skupina uvrstila na regijsko srečanje osrednje Slovenije, ki je precej obsežno, predvsem pa je izjemno kakovostno, saj zajema večino skupin, ki so se kasneje predstavile na državni ravni.
Letos se je skupina Klas pridružila številnim drugim organizacijam in društvom po Sloveniji, ki so se namenili obeležiti 100-letnico soške fronte. V ta namen je bil njihov celotni letni koncert posvečen prvi svetovni vojni, kar je zelo dobrodošlo, saj je ljudski spomin osredotočen predvsem na drugo, prva pa je že zdavnaj pozabljena. Zahtevna zalogaja sta bila predvsem izdelava in nakup uniform za fante, pri čemer so nam ponudili pomoč ljubitelji prve svetovne vojne, ki imajo veliko izkušenj tako z materiali kot nakupi kosov uniforme. Kape in kokarde so kupili na Češkem, saj so tam veliki ljubitelji in poznavalci ter izdelujejo uniforme po meri. Jakne pa so dobili prek bivših ljubiteljev, ki so odprodali svoje odvečne kose. Ovojke, ki segajo čez čevelj in se zavijejo skoraj do kolena, njihov namen pa je bila zaščita nog in manjša obraba hlač, ter jih fantje ne marajo, saj v celoti stisnejo mišice, pa so izdelale šivilje. Hlače so kupili v Angliji in na Švedskem.
Skupina je bila oblečena pripravljena na nov izziv. Na odru je prikazala dolgotrajno vojno in obupanost vojakov, kajti meseci brez odmevnih zmag so se prevesili v leta in avstro-ogrski vojski je zmanjkalo vsega. Fantje se niso bili več pripravljeni boriti za cesarja, ki jih je puščal lačne in prezeble. Vse več jih je dezertiralo, zbirali so se skupaj in čakali konec vojne. Lakoto so jim pomagala prebroditi dekleta, ki so jim prinašala hrano, vendar pa so hotela v zameno vsaj malce veselja ob plesu. Pobegle vojake so medtem iskali in hoteli vrniti nazaj v vojsko, kjer bi jih ostalim v poduk pošteno kaznovali. Vonj po svobodi pa je bil premočan in mladi fantje se niso imeli namena vrniti v vojsko, za kar so tudi poskrbeli. 
Državno srečanje je potekalo v Žalcu 21. oktobra, predstavilo se je osem skupin, pri čemer je že ogled generalke jasno nakazoval, da so skupine izjemno dobro pripravljene, programi zahtevni in si ni mogoče privoščiti napak. Člani Klasa so nastop pričakovali z vznemirjenjem, nekateri tudi s tremo, predvsem pa z željo izpeljati ga čim boljše, da bo vidna zahtevnost koreografije stiliziranih plesov. Pričakovanja za odrom so pred občinstvom hitro dobila potrditev, saj so že takoj na začetku ob plesu, kjer se plesalca skozi korake, roke in geste ruvata za košaro, gledalci s ploskanjem potrdili, da vedo, kako zahtevno je to. Do konca nastopa, ki se zaključi s fantovskim pretepom v plesnih korakih in skokih, je bilo občinstvo že tako navdušeno, da je ploskalo še dolgo po odhodu plesalcev z odra. Za zaveso so plesalci in godci tiho uživali v ploskanju, pri čemer so vse dolge ure vaj ponavljanja zahtevne koreografije dobile smisel, izjemna kakovost skupine pa potrditev. 

Plesalci in glasbeniki so odhiteli v garderobo, da so se lahko čimprej vrnili v dvorano med gledalce spremljat podelitev. Na koncu državnega srečanja namreč poleg zlatih plaket, ki jih prejmejo vse izbrane skupine, tričlanska strokovna komisija izbere najboljše skupine glede na posamezne kategorije: glasbo, petje, koreografijo, kostume itd. Skupina je leta 2014 v Beltincih dobila pohvalo za najbolj domišljeno pripoved, v Sežani leta 2015 pa za izvirno uprizoritev plesa na čolnih. Manjkala je samo še pika na i, in sicer pohvala za najboljšo izvedbo v celoti. Po končanem koncertu je na oder prišla strokovna žirija, ki se je odločila podeliti štiri priznanja, saj je bil to do sedaj daleč najboljši izbor skupin z zahtevnim programom. Akademska folklorna skupina France Marolt je prejela pohvalo za plesno izvedbo, FS Gartrož iz Nove Gorice za kostumografijo, FS Leščeček iz Veržeja za glasbo in, kot zadnja ter najboljša, FS Klas iz Horjula za tako želeno izvedbo v celoti. Med člani je zavladalo veliko veselje, sledili so kriki in veseljačenje ter sprejemanje čestitk gledalcev in drugih skupin.
FS Klas je imela med nastopajočimi tudi člane, ki plešejo šele eno leto, kar dokazuje, da lahko z veliko energije, truda, strokovne podkovanosti uspejo tudi mlajše skupine, le želja mora biti dovolj velika. Ker svoje veselje in znanje radi delijo tudi z drugimi, pa še vedno vabijo vse, ki radi plešejo in pojejo, da se jim pridružijo na vajah ob sredah in petkih ob 19.30 v sedaj že skoraj prenovljenem Prosvetnem domu v Horjulu. Medse pa vabijo tudi glasbenike, ki imajo radi dobro družbo, kajti njih vedno primanjkuje. Skupina poleg nastopov na domačih tleh nastopa tudi v tujini, letos je ob izdatni donatorski pomoči, za katero se iz srca zahvaljuje, nastopila na festivalu v Makedoniji v Ohridu. Vabljeni vsi, ki radi plešete, pojete in potujete, da skupaj s Folklorno skupino Klas poiščete nove izzive, obiščete nove kraje ter spoznate nove prijatelje.

 

Marija Čipić Rehar

Oglejte si tudi