Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Oskrba s kakovostno pitno vodo

Kakovostna pitna voda je osnovna dobrina, ki jo pogosto jemljemo za povsem samoumevno. Seveda ima vsak državljan, torej tudi občan, pravico do pitne vode, a včasih pozabljamo, da je za to, da iz pipe priteče ta življenjsko pomembna tekočina, treba še kaj več kot, da se iz vodohrana povleče plastično cev do hiše.

Žal so nekateri deli vodovoda v občini zastareli in nujno potrebni prenove, predvsem pa so danes na tem področju v veljavi tudi novi, strožji standardi, ki jih narekuje država. Zato je trenutno v pripravi nov odlok o oskrbi s pitno vodo v občini Horjul, ki ga je občinski svet prvič obravnaval na 17. redni seji 24. aprila. Odlok načrtuje temeljito prenovo sistema za oskrbo s pitno vodo v občini Horjul ter pripravo in oddajo zakonsko zahtevanih poročil ministrstvu za okolje in prostor.
Odgovorni na občini Horjul za oskrbo s pitno vodo Marko Keršmanec je s temi besedami opisal trenutni položaj: "V minulih mesecih je Horjul dvakrat obiskala tudi zdravstvena inšpektorica z jasnim namenom, da preveri izpolnitev izrečenih ukrepov, ki jih je navedla v izdanih odločbah v letu 2017 na vseh 4 vodovodnih sistemih v občini. Na podlagi predložene dokumentacije in na podlagi terenskih ogledov je ugotovila, da smo v celoti odpravili izrečene ukrepe. Prav tako nas je obiskala tudi inšpektorica inšpektorata republike Slovenije za okolje in prostor, z namenom izvedbe izrečenega ukrepa poročanja o standardih opremljenosti z javnim vodovodom v občini Horjul. Tudi to poročilo smo uspešno oddali v aplikacijo ministrstva in s tem izvedli izrečen ukrep. Trenutno pa smo tik pred izvedbo dobave in montaže opreme za vse vodovodne sisteme, na katere moramo vgraditi naprave za izvajanje monitoringa količine iz zajetij za pitno vodo odvzete vode v skladu s pogoji iz vodnih dovoljenj. Ta sistem bo vzpostavljen predvidoma v naslednjem mesecu, čeprav nam je inšpektor določil rok za izvedbo šele 31. 12. 2018."

Sicer pa za nemoteno oskrbo s pitno vodo ni dovolj le urejena dokumentacija, ampak tudi konkretna dejanja na terenu. Tako smo že odpravili napake na črpalki v vrtini na Vrzdencu. V Zaklancu, Prošci, Ljubgojni in Horjulu je bilo treba odpraviti puščanje vode iz vodovodnega omrežja. Obnovili smo vodohrana Samotorica in Koreno, kjer je bilo treba zamenjati dotrajane kovinske lestve in mrežice z nerjavečimi. Prav tako smo poskrbeli za odpadajoč omet nad suhimi deli vodohranov in vodnimi celicami. Letos imamo v načrtu dokončanje začetega dela na vodohranu Lesno Brdo. Tam poteka obnova vodne celice in suhega dela vodohrana, vhoda in ureditev okolice, vključno z dovozno cesto. Poleg tega se bodo na vseh ostalih vodohranih v občini izvajala sprotna tekoča vzdrževalna in obnovitvena dela. 

In za konec še nekaj besed o kakovosti pitne vode v občini. Letos so bile opravljene analize na vseh štirih vodohranih v okviru državnega in notranjega nadzora. Rezultati vseh do zdaj vzetih vzorcev so bili skladni s pravilnikom o pitni vodi.

 

Peter Kavčič, foto: občinski arhiv

 

Oglejte si tudi