Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Nove pridobitve v Zaklancu

Ob zaključku projekta Gradnja kanalizacije v naselju Zaklanec in po delu Stare ceste v Horjulu so novo pridobitev svečano predali v uporabo občanom prav v tednu praznovanja horjulske občine. Gre za izredno pomembno pridobitev za lokalno prebivalstvo in ob tem je župan Janko Prebil poudaril, da gre za projekt, ki je bil zahteven, večplasten in je terjal veliko dela in truda tako s strani občinske uprave kot s strani lokalnih prebivalcev ter izvajalcev.
Pred gasilskim domom je najprej pozdravil zbrane občanke in občane, prisotne občinske svetnike ter predstavnike izvajalcev del, koordinatorja dejavnosti, nadzornika in župnika Janeza Smrekarja: "Gradnja oziroma celoten projekt je bil zelo obsežen in finančno velik zalogaj, ki je občinski proračun stal 1,8 milijona evrov. Po samem začetku del se je pokazalo, da se bo zaradi poteka gradnje in vremenskih razmer treba prilagoditi terenu oziroma temu, kar je pod zemljo. Skupaj z izvajalci in nadzorniki so se nato našle optimalne rešitve, da je projekt izdelan po najvišjih kakovostnih standardih." Župan se je ob tej priložnosti še posebno zahvalil izvajalcem in podizvajalcem ter vodji delovišča, saj so se izkazali kot partner pri gradnji, ki upošteva vse želje in zahteve, ki jih v obdobju, ko so potekala dela na terenu, ni bilo malo. Zahvalil se je tudi za potrpežljivost in korekten odnos tako do občinskih delavcev kot do občanov.
Po podpisu pogodbe 18. oktobra lani so se najprej začela pripravljalna, na začetku novembra pa glavna dela. Ker je hitro pritisnila zima, so se najprej lotili ureditve na stranskih cestah in kasneje, torej v zgodnjem spomladanskem času, še glavne ceste, da bi se čim manj oviralo promet in tako v čim manjši meri motilo vsakdanji ritem življenja v Zaklancu. Naložba je zajemala ureditev fekalne kanalizacije, odvodnjavanja meteornih voda, javne razsvetljave ter pločnika proti Prošci in Horjulu. Dokončali so tudi gradnjo kanalizacije na območju Stare ceste. Po prvih nalivih se prejšnje težave niso ponovile. Istočasno so obnovili večji del tukajšnjega vodovodnega omrežja. Župan je poudaril, da se na občini dobro zavedajo problematike, saj gre že za staro omrežje. Kjer se obnavljajo ceste in polaga nov asfalt je edino smotrno, da se položijo tudi nove vodovodne cevi. Hkrati so uredili tudi napeljavo za kabelsko omrežje T2 in obnovili Telekomovo in Telemachovo obstoječe omrežje. Župan se je dotaknil tudi težkih pogojev februarja in marca ter še enkrat poudaril prizadevnost delavcev in pohvalil občanke in občane, ki so delavcem na terenu pomagali tako s spodbudnimi besedami kot konkretnimi gestami in ponudili kavo, čaj ali manjši prigrizek. "Vsak, ki je kdaj delal v gradbeništvu, ve, kako veliko lahko pomeni topla beseda in topel napitek v takšnih razmerah, ko je treba pri hudem mrazu delati v nekaj metrov globokem jarku," je še zaključil svoje misli župan Janko Prebil. 

Pred tehničnim prevzemom in pridobitvijo uporabnega dovoljenja bo treba urediti še nekaj malenkosti, tako da se bodo do jeseni gospodinjstva lahko priključila na kanalizacijsko omrežje. V času, ko bo čistilna naprava v Horjulu začela obratovati, se bo tudi v Zaklancu vse uredilo, da bo nova naprava sprejela fekalno vodo tudi iz tega dela občine. Do vseh hiš oziroma priključnih jaškov zdaj že vodi nizko napetostno električno omrežje, tako da bo do začetka julija vse pripravljeno na preklop na novo električno omrežje. Čisto za konec se je župan dotaknil še perečega vprašanja glede varnosti v prometu na tem delu: "V skladu z dogovori, ki smo jih sklenili z občani v smeri proti Prošci lahko rečem, da smo se posvetovali še z redarsko službo, policijo in zadeve pregledali. Ugotavljamo, da ni večjih pripomb. Za varnost bomo poskrbeli in uredili, da bo kmalu tu postavljen radar, ki bo meril dejanske hitrosti. Konec avgusta bomo naročili tudi štetje prometa in naročili študijo, da se na podlagi pridobljenih meritev odločimo za ustrezne ukrepe, ki bodo zagotovili največjo možno varnost na cesti vsem vaščanom in vaščankam." Na koncu je župnik Janez Smrekar blagoslovil novo pridobitev in ob tem tudi čestital zbranim ter jim zaželel, da jim bi nova infrastruktura, ceste in pločniki dobro služili. Sledilo je druženje ob domači hrani in pijači ter proslavljanje te pomembne pridobitve za Zaklanec in celotno horjulsko občino.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi