Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Poročilo o spremljanju skladnosti pitne vode sistemov za oskrbo s pitno vodo v Občini Horjul leta 2017

Oskrba s pitno vodo je obvezna javna služba, ki jo v režijskem obratu s pomočjo vodovodnih odborov upravlja Občina Horjul. Glavne naloge pri oskrbi s pitno vodo so upravljanje vodovodnega omrežja, objektov in naprav za oskrbo s pitno vodo, zagotavljanje zadostne količine zdravstveno ustrezne pitne vode uporabnikom in varnost oskrbe z vodo v skladu z veljavnimi predpisi. Leta 2017 smo spremljali stanje kakovosti pitne vode v štirih ločenih sistemih za oskrbo s pitno vodo na območju občine Horjul, in sicer Horjul–Ljubgojna, Vrzdenec–Žažar, Zaklanec–Podolnica–Lesno Brdo in Koreno–Samotorica.

Strokovna podlaga za notranji nadzor skladnosti pitne vode je Pravilnik o pitni vodi. Celo leto je kakovost vode nadziral Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano Maribor. Na terenu je bilo odvzetih 44 vzorcev za mikrobiološka preskušanja in 6 vzorcev za fizikalno-kemijska. V treh vodovodnih sistemih so se med letom pojavljali neskladni vzorci. V vzorcih vode, odvzetih za mikrobiološka preskušanja, so bile prisotne bakterije escherichia coli (Ecoli), koliformne bakterije ter bakterije enterokokov, iz česar lahko precej zanesljivo sklepamo, da je bila voda onesnažena s fekalijami. Rezultati opravljenih fizikalno-kemijskih preskušanj vzorcev pitne vode so bili celo leto skladni z zahtevami Pravilnika o pitni vodi.

Priprava vode je neprekinjeno potekala v dveh sistemih za oskrbo s pitno vodo: Vrzdenec in Koreno–Samotorica (dezinfekcija z UV-žarki). V vodovodu Horjul je priprava za kloriranje (natrijev hipoklorit) delovala brez prekinitve. Ob koncu leta 2017 pa je bila nameščena naprava za kloriranje z natrijevim hipokloritom tudi v vodovodna sistema Koreno–Samotorica in Lesno Brdo. Ob ugotovitvah mikrobiološke neskladnosti pitne vode smo zaradi tveganja za zdravje ljudi predlagali oziroma razglasili začasni ukrep prekuhavanja pitne vode v prehrambene namene, očistili smo objekte in dezinficirali pitno vodo. 

 Primerjava mikrobioloških rezultatov laboratorijskega preskušanja vzorcev pitne vode iz notranjega nadzora, za katerega je zadolžena občina kot upravljavec, in državnega monitoringa pitne vode, ki ga izvaja ministrstvo za zdravje, ni pokazala bistvenih razlik med rezultati, ki izkazujejo kakovost pitne vode v pipah uporabnikov.

 

Na spletni stani Občine Horjul so objavljena vsa poročila o spremljanju kakovosti pitne vode.     

Občina Horjul                                                                              

Oglejte si tudi