Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Tržnica poklicev v OŠ Horjul

V osnovni šoli Horjul je novembra potekala sejemska prireditev Tržnica poklicev, ki mladim in njihovim staršem omogoča, da na enem mestu spoznajo več različnih gimnazij in srednjih šol. Morda kar nekoliko revolucionarni, nedvomno pa moderni pristop spoznavanja s poklici in različnimi srednjimi šolami na enem mestu se je začel prav tu, v Horjulu.
Vse skupaj je nastalo zaradi želje po boljši, prijaznejši in predvsem bolj kakovostni predstavitvi kam in kako osnovnošolce, ki zaključujejo s šolanjem, sploh vpisati. Iz preproste pragmatičnosti in praktičnosti je zrasla dobra zamisel in naletela na posluh še pri petih ostalih osnovnih šolah v bližnji okolici. Spoznavanje s srednjimi šolami prav zato ni več tako stresno za starše in bodoče dijake. Na Tržnici poklicev danes sodelujejo osnovne šole Horjul, Log - Dragomer, Brezovica, Preserje in Dobrova. Vsako leto Tržnico gosti ena od prvih štirih sodelujočih osnovnih šol (Brezovica, Dobrova, Horjul, Polhov Gradec). Predstavi se od 30 do 35 srednjih šol in gimnazij, otroci iz ostalih osnovnih šol pa si lahko skupaj s starši ogledajo vse skupaj na enem mestu na gostujoči šoli. Dogodek poteka v organizaciji svetovalnih delavk navedenih šol.

V prostorih osnovne šole Horjul so mladi in njihovi starši lahko od blizu spoznali različne poklice, se pogovarjali s profesorji in dijaki iz srednjih šol in se s pomočjo osebnih izkušenj spoznali s tem, kaj jim nadaljnje izobraževanje pravzaprav prinaša. Starši so se lahko pozanimali, kakšne so možnosti za zaposlitev in nadaljnji študij pri konkretnih poklicih oziroma srednjih šolah, katere šole tesno sodelujejo z gospodarstvom in fakultetami. In kar je najbolj pomembno, otroci devetega razreda so lahko dobili zelo jasno sliko o tem, kaj se jim pravzaprav septembra prihodnje leto obeta. Odličen obisk otrok in staršev je le dokaz o praktični vrednosti tržnice poklicev, ki je tudi tokrat potekala brezhibno. 

Marjeta Požru Krstić, svetovalna delavka OŠ Horjul, sicer pa ena od glavnih pri tem projektu, je s strokovnega stališča opisala bistvene prednosti: "Lahko rečem, da na tem področju orjemo ledino v slovenskem prostoru in ne samo v regiji. Tu starši in otroci, ki zaključujejo osnovno šolo, lahko dobijo informacije iz prve roke na enem mestu. Na tržnici poklicev se predstavijo vse srednje šole, ki so nekako aktualne za naše učence, torej srednje šole iz Ljubljane in okolice, dela Gorenjske, Postojne in Portoroža.  v tej regiji in zajemajo del Gorenjske, Ljubljano z okolico in prostor do Postojne. Zelo pomembno je, da so tukaj tudi tiste, ki jih sicer na Informativi ni. Poleg tega pa srednjim šolam v naših učilnicah omogočimo še prikaz praktičnih dejavnosti. Poleg manjše gneče se vse skupaj odvija v domačem okolju. Želim poudariti, da so vabljeni ne samo starši in otroci iz devetih razredov, ampak tudi iz osmih in sedmih razredov, saj je proces odločanja, kam naprej po končani osnovni šoli, zapleten in večplasten. Tu si lahko otroci ogledajo, kaj dejansko pomeni neki poklic, in odločitev nato v njih zori še kakšno leto ali dve."

Ravnatelj OŠ Horjul Primož Garafol, ki je tudi podpiral in spodbujal predstavitve srednjih šol pobudnik tržnice poklicev od samega začetka, vidi pri vsem skupaj veliko pozitivnih dejavnikov, ki temeljijo na osebnih izkušnjah: "Ker prihajam iz srednje šole, kjer sem delal kot profesor, imam morda nekoliko drugačen pogled in želim približati širino izbire med različnimi poklici. Pri dosedanjih informativnih dnevih sem dejansko pogrešal neko širšo in večjo zadevo. Predstavite za posamezne srednje šole namreč zavzame veliko časa. Naš koncept predstavitve, kjer zajameš naenkrat veliko šol in ponudiš otrokom in staršem več, je pa super priložnost in časovno optimalna zadeva, kamor lahko pripelješ svojo ekipo profesorjev in predstaviš šolo in poklic s praktičnim prikazom dela. Tu se srečamo s kolegi iz srednjih šol in skozi pogovor ter praktične predstavitve dosežemo zelo dober pretok informacij."

Tanja Bergant pomočnica ravnatelja, ki je prav tako operativno močno vpeta v ta projekt poudarja bistvo v individualnem pogovoru, kjer ni časovnih omejitev: "Naš cilj je, da naredimo korak naproti staršem, da olajšamo odločitev, saj je toliko srednjih šol na enem mestu. To je izredno simpatičen in enostaven koncept, saj lahko otroci na enem mestu dobijo vse informacije, poleg tega pa je tu še individualni pristop, kjer se lahko tako straši kot otroci pogovorijo s predstavniki šole. Velikokrat prav ta osebni pristop pomaga pri lažji in predvsem bolj pravilni odločitvi, kam naprej po končani osnovni šoli."

Naj bo torej odločitev o poklicni poti in nadaljnjem šolanju premišljena in podkrepljena z informacijami ter predvsem osebno izkušnjo. Posameznik je lahko zares uspešen v poklicu, ki ga osrečuje in izpolnjuje.

 

Besedilo in fotografije: Peter Kavčič

Oglejte si tudi