Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Zaključna dela na novi čistilni napravi v Horjulu

Zadnji mesec so na čistilni napravi v Horjulu potekala dela, ki morda niso tako močno vidna navzven, vendar pa so ključnega pomena. Sedaj je namreč že nameščena vsa najsodobnejša strojna oprema z daljinskim sistemom krmiljenja oziroma upravljanja.
V drugi polovici aprila so montirali tudi elektro opremo. To pomeni, da bo vse postopke prečiščevanja nadzoroval upravljalec iz nadzorne sobe. Vsi ventili in črpalke so namreč vodeni daljinsko. Upravna stavba čistilne naprave Horjul je dobila tudi že izolacijo in fasado. Okoli stavbe so položili pralne plošče in asfaltirali dovozne površine. Naslednji korak je ureditev pločnika in propusta, tu pa že tečejo postopki razpisa za podpis pogodbe in sofinanciranje. Župan Janko Prebil, ki ves čas gradnje budno spremlja kako potekajo vsa dela je povedal, da bomo že v kratkem dočakali prvi preizkus delovanja: 'Vsa dela potekajo po dogovorjenem terminskem planu kar je izredno pomembno pri celotni zadevi, saj želim, da na občini sledimo smernicam, ki nam jih narekujejo službe za varovanje okolja in direktive evropske unije. Lahko rečem, da bo to pridobitev, ki je ključnega pomena za ohranitev čistih voda v občini. Ker so vsa dela v zaključni fazi bo prvi 'suhi' zagon čistilne naprave že 15. maja, nato pa pridejo na vrsto aktivnosti, ki so vezane na postopni preklop na delovanje in polno operativnost čistilne naprave. Ob tem bi želel še opozoriti vse občane, da bodo imeli možnost natančnega ogleda nove čistilne naprave v Horjulu ob slovesni otvoritvi, ki bo 22. junija in takrat bo čas za vsa vprašanja in razlage kako vse skupaj deluje'.

Z novo čistilno napravo in izgradnjo kanalizacijskega omrežja se občina Horjul pridružuje občinam v Sloveniji, ki so navodila države in direktive evropske unije pravočasno vzeli v obravnavo in se od besed usmerili k dejanjem. Kajti to na koncu največ šteje. Narava, predvsem pa rodovi, ki bodo tu živeli za nami, bodo od tega imeli največ.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi