Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Barjanka tudi na Igu

V soboto, 9. junija, smo doživeli in uspešno preživeli prvo izvedbo kolesarske prireditve z imenom Barjanka, ki je potekala v okviru maratona Franja 2018. Soorganizator je bil Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje.

Trasa je bila speljana prav po obrobju celotnega barja od Ljubljane preko Brezovice do Vrhnike in Bistre, kjer je bil prvi postanek, nadaljevali smo do Borovnice in Podpeči, kjer smo imeli pri jezeru drugi postanek, sledila je vožnja okoli jezera in do Bresta ter nato ob Iški do Črne vasi, nakar smo se vrnili v Brest po drugi strani Iške. Na Igu je bil tretji postanek, sledila je še vožnja preko Mahu in Hauptmanc nazaj v Ljubljano s ciljem v BTC Cityju. Kar velik del trase je potekal po naši občini. 

Prireditev je bila rekreativna, tempo pa je določalo vozilo organizatorja, ki je vozilo spredaj. Kljub napovedi, da bo hitrost na asfaltu 35 km/h, na makadamu pa 25 km/h, kar je za povprečnega rekreativca kar hud zalogaj, smo v resnici vozili dokaj počasneje, tako da je traso brez vsakega problema zmogla velika večina od okoli 260 udeležencev.  

Ugotovili smo, da nam prireditev, ki nima tekmovalnega značaja, zelo ustreza in marsikdo se je bo drugo leto spet udeležil. Lepo vreme je pripomoglo, da se bomo udeleženci še dolgo spominjali lepot barja. 

Kar približno 26 od skupno 83 km trase smo prevozili po makadamu, ki je bil zaradi hudega naliva večer pred maratonom marsikje poln luž in blata, tako da smo doma morali temeljito oprati tako sebe, kot kolesa. Pohvaliti je potrebno organizacijo v naši občini, makadamske ceste so bile najlepše urejene od vseh, pa tudi prireditev med postankom je bila najboljša.  

Drugo leto na svidenje!  
Matjaž Zupan
Foto: Marica in Matjaž Zupan

Oglejte si tudi