Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Čestitke in podpora čebelarjem tudi s strani Občine Ivančna Gorica

Minulo soboto se je z New Yorka na brniško letališče vrnila delegacija, ki je Slovenijo zastopala ob razglasitvi svetovnega dne čebel na sedežu Organizacije združenih narodov (OZN). Ob vrnitvi jih je pričakalo kakšnih sto čebelarjev, sorodnikov in drugih podpornikov slovenskega čebelarstva, med drugimi tudi predstavniki Čebelarskega društva Stična, Čebelarskega društva Krka in Zagradec ter ivanške občine.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki sta načelovala delegaciji, sta se zahvalila za številčno podporo in izrazila predvsem veselje in ponos, da je slovenskemu čebelarstvu uspel tako velik met. »Ni druge države, kjer bi bil vsak dvestoti prebivalec čebelar, ni druge države, kjer bi bili čebelarji tako dobro organizirani in bi država tako verjela v čebelarje in čebelarstvo,« je povedal Dejan Židan. Boštjan Noč, ki je prvi predstavil idejo, da bi rojstni dan začetnika sodobnega čebelarstva Antona Janše razglasili za Svetovni dan čebel, pa je povedal, da je to uspeh vseh generacij slovenskih čebelarjev, Slovenijo pa označil za svetovno čebelarsko velesilo. Dodal pa je tudi, da je razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel le prvi korak in osnova, veliko dela pa čebelarje še čaka.

V luči odločitve generalne skupščine Združenih narodov, da na pobudo Slovenije razglasi 20. maj za svetovni dan čebel, je priredil v predsedniški palači sprejem za slovenske čebelarje tudi predsednik države, Borut Pahor. Židanu in Noču je Pahor izrekel priznanje za uspešnost slovenskih prizadevanj za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Ob tej priložnosti je Noču podaril slovensko zastavo kot simbol slovenske enotnosti in se mu zahvalil, da »niste nikoli oklevali pri uresničevanju te velike zamisli. Slovenci bomo 20. maja prihodnje leto še posebej ponosni, za kar ste zaslužni tudi vi«, je dodal.

Ker bo eno izmed prireditev v sklopu dogodkov ob svetovnem dnevu čebel gostila tudi Občina Ivančna Gorica, so se tako čebelarskega sprejema na Brniku, kot tudi sprejema v predsedniški palači udeležili tudi predstavniki naše občine – poleg obeh čebelarskih društev še župan Dušan Strnad, podžupan Tomaž Smole in Maja Lampret, strokovna sodelavka občinske uprave. Ob tem so izrekli čestitke Noču in celotni delegaciji za tako velik uspeh in izrazili veselje do prihodnjih skupnih aktivnostih.

Oglejte si tudi