Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Leto 2017 skozi objektiv Občine Ivančna Gorica

Leto 2017 se je izteklo, prišlo je novo leto 2018. Dogodkov, ki so zaznamovali minulo leto v Občini Ivančna Gorica, je ogromno. Za vas smo izbrali le nekatere, ki so še posebej ostali v lepem spominu…

Občina Ivančna Gorica je z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo podpisala sofinancersko pogodbo in začela z izgradnjo krožnega križišča na zahodni obvoznici v Ivančni Gorici, natančneje na cestnem odseku Malo Hudo – Ivančna Gorica. V fazi izdelave je tudi projektna dokumentacija za nadaljevanje projekta z nadvozom čez železniško progo in navezavo na obstoječo cesto v industrijski coni.

V Višnji Gori je občina začela novo, čebelam in mestu naklonjeno zgodbo. V tamkajšnjem mestnem jedru je bilo postavljeno spominsko obeležje kranjski čebeli, ki ima dom v okolici Višnje Gore, v bližnjem Gradu Podsmreka. Po decembrski razglasitvi svetovnega dne čebel na sedežu Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku, pa skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije potekajo intenzivne priprave na praznovanje prvega Svetovnega dneva čebel. Eden izmed treh dogodkov osrednjega praznovanja bo, 18. maja 2018, potekal prav v starem mestnem jedru Višnje Gore. V bližini bo postavljen tudi učni čebelnjak.

V poletnih mesecih so se začele izvajati energetske sanacije javnih stavb. V okviru te investicije so bile izvedene sanacije treh podružničnih šol ter dokončanje energetske sanacije enote vrtca, in sicer Podružnične šole Muljava, Podružnične šole Stična in Podružnične šole Ambrus ter Enote Vrtca Polžek v Višnji Gori.

Z novim šolskim letom 2017/2018, so v nove šolske klopi sedli učenci Podružnične šole Višnja Gora, kjer je Občina zgradila nov prizidek k šoli. Šola je z izgradnjo dobila tudi dvigalo, ki bo omogočalo nemoten prehod iz pritličja v prvo nadstropje šole gibalno oviranim osebam in tehničnem osebju šole. Dva od šestih novih sodobnih oddelkov si šola deli z enoto vrtca. Izgradnja prizidka je bila nujno potrebna zaradi povečanega prirasta prebivalstva, tako naravnega kot selitvenega.

Na Leskovški planoti se je pričela gradnja 13 kilometrov vodovoda z vso potrebno opremo. Krajani večjih naselij bodo prišli do potrebnega javnega vodovoda, ki bo nadomestil dosedanjo vodooskrbo iz dotrajanih vaših vodovodov in domačih vodnjakov. Pod Leskovško planoto, pa se je pričela investicija obnove vodovoda in gradnje kanalizacijskega omrežja. Ob zaključku leta je prvič zasvetila javna razsvetljava ob regionalni cesti v Zgornji Dragi, kjer se je zaključil uspešen projekt izgradnje pločnika.

Občina Ivančna Gorica je z izgradnjo in odprtjem koloparka – poligona za kolesarje podprla mlade k učenju spretnostnih veščin s kolesi, rolkami, rolerji in skiroji. Ta grbinasti poligon, ki je postavljen ob bok fitnesu na prostem v Ivančni Gorici, je namenjen različnim generacijam in različnim težavnostnim stopnjam, saj omogoča vadbo enostavnejših in zahtevnejših skokov in zavojev.

Krška dolina, s Krško jamo in izvirom reke Krke, je ena izmed biserov turizma v Občini Ivančna Gorica. Temu je potrebno slediti tudi z infrastrukturo. V fazi rekonstrukcije in razširitve je dotrajana lokalna cesta, ki povezuje krajevno središče Krke in vas Gradiček. Gre za slab kilometer dolg cestni odsek, od krške cerkve do mostička izvira potoka Poltarice.

Knjižnica Ivančna Gorica se je vsakodnevno soočala s prostorsko stisko, zato je Občina Ivančna Gorica v mesecu oktobru začela s adaptacijo sedanjih prostorov in širitvijo v dodatne prostore, zdaj že nekdanje enote Vrtca Ivančna Gorica. Slavnostni prerez traku sta, župan in direktorica Mestne knjižnice Grosuplje, prerezala na prvi decembrski dan.

Občina Ivančna Gorica je v Dobu pri Šentvidu zgradilo novo športno igrišče. Še kako potrebna pridobitev bo krajanom vseh generacij prinesla veliko športnih užitkov za rekreacijo. Dragocena je tudi za gasilce, saj je igrišče locirano tik za tamkajšnjim gasilskim domom.

Občina je bila uspešna na javnem razpisu Ministrstva za zdravje za »sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti v RS za leto 2017« in prejela 3.177,00 evrov sofinancerskih sredstev za nakup treh avtomatskih zunanjih defibrilatorjev (AED). Novi defibrilatorji, ki so predani v upravljanje Zdravstvenemu domu Ivančna Gorica, so nameščeni na gasilskih domovih v Metnaju, Sobračah in Šentvidu pri Stični.

Občina Ivančna Gorica je postala ena izmed 18 slovenskih občin, ki so v letu 2017 prejele certifikat »Branju prijazna občina«. Priznanje je iz rok Združenja splošnih knjižnic v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Ministrstvom za kulturo, prejel župan Dušan Strnad. Na podelitvi so se mu pridružili še nekateri izvajalci bralnih dejavnosti v naši občini. Od knjižnice, vrtca, šole, JSKD, ZKD, samostana, muzejev, društev, posameznikov,…

V letu 2017 je Občina Ivančna Gorica prejela tudi priznanje »Planetu Zemlja prijazna občina 2017«. Priznanje je podeljeno za odgovorno prizadevanje na področju varovanja naravnih danosti, ustvarjanja boljše kvalitete bivanja občank in občanov ter dobrega informiranja o pravilnem odnosu do okolja za te in prihodnje generacije.

Ob izteku leta je občina Ivančna Gorica podelila tri nove nazive »Ambasador Občine Ivančna Gorica« in sicer so priznanje prejeli Maja Zrilič, dr. Simon Muhič in Primož Jeralič. Naziv se podeljuje izjemnim posameznikom, ki so s svojim delovanjem na različnih področjih veliko pripomogli k ugledu in prepoznavnosti občine tudi zunaj njenih meja. Zgoraj omenjeni so se pridružili zdajšnjim ambasadorjem Jerneju Lampretu, Igorju Akrapoviču, Pavlu Grozniku, Simoni Petrič, Stanislavu Kralju in Nini Pušlar.

Igor Akrapovič, direktor podjetja Akrapovič je prejel Veliko nagrado odličnosti in mojstrstva, ki so jo podelili v okviru 26. Foruma odličnosti in mojstrstva v Trebnjem.

Na športnem področju so se naslova državnih prvakov v rokometu veselili člani mlajših dečkov B Rokometnega kluba SVIŠ Ivančna Gorica. Občina Ivančna Gorica in podjetje Livar d.d., sta na slavnostnem sprejemu igralcem in vodstvu ekipe podelila posebna spominska darila.

Prvi vikend v maju je že tradicionalno namenjen množičnem pohodu po Krožni pešpoti Prijetno domače. V treh dneh se je pohoda udeležilo preko 200 pohodnikov. Vseh dvanajst turistično informacijskih točk ter več kot 100 kilometrov prehojenih poti, pa je v treh dneh uspelo prehoditi 34 udeležencem.

V Stični so po pol stoletja uspešno obudili 700-letno tradicijo semanjih dni. Na sejmu se je predstavilo nekaj deset ponudnikov tradicionalnih, danes že skoraj pozabljenih obrti. Na posestvu Gostilne pri Japu v Prapročah pri Temenici, pa je v mesecu oktobru potekal Vseslovenski sejem na dolenjskem. Naj spomnimo, da so organizatorji obudili tradicijo iz leta 1140, ko je imel Šentvid pri Stični kar tri sejme letno.

V Šentvidu pri Stični je že 48-ič zadonela slovenska pesem na vsakoletnem Taboru slovenskih pevskih zborov. Praznik slovenske pesmi se je začel s sobotnim koncertom zamejskih zborov in slovenskih zborov iz tujine, Vrhunec pa je bil skupni nastop približno 100 zborov, ki so nastopili pod geslom »Veselje je pri nas«.

Ob zaključku leta je Občina Ivančna Gorica zopet skupila skupaj in na dobrodelnem koncertu Za lepši svet, na katerem so svet pomagali lepšati znani slovenski in tuji glasbeni ustvarjalci, napolnila športno dvorano Osnovne šole Stična. Koncert je že drugo leto zapored organizirala ekipa učiteljev OŠ Stična, sredstva v višini 6800 evrov pa so bila namenjena šolskemu skladu za socialno ogrožene učence stiške šole.

Iz sosednje občine Grosuplje je sedež podjetja v Ivančno Gorico preselilo podjetje Cookinox, ki se ukvarja s proizvodnjo gostinske opreme. V ivanški obrtni coni so postavili nove poslovno proizvodne prostore na 4500 kvadratnih metrov in tako proizvodnjo povečali za štirikrat. Vsekakor je to podjetje pomembno prispevalo k skupni podjetniški klimi v Občini Ivančna Gorica.

Oglejte si tudi