Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Anita Globokar - prejemnica priznanja za glavno žensko vlogo gledaliških skupin

Na 57. regijskem Linhartovem srečanju gledaliških skupin osrednje Slovenije 2018 je Anita Globokar, članica Gledališke skupine Zagradec, z vlogo »Zagraška mama« v istoimenski predstavi avtorice Dragice Šteh, prejela priznanje za glavno žensko vlogo.


Svojo navzočnost na nedeljski prireditvi s podelitvijo priznanj v Cankarjevem domu na Vrhniki, so ji izkazali tudi nekateri člani Gledališke skupine Zagradec.

Pod obrazložitev so zapisali: »Anita Globokar svojo strast do igre najprej fizično pretopi v starko - Zagraško mamo skoraj 90-letnico - ki jo ujame v skrušeno telo, razlomljenih, razbolenih gibov in v tekočo, pojočo, narečno pristno dolenjsko govorico. Lik naglušne starke, ki si tega noče priznati, pelje občuteno čez stopnjevane psihološke faze: začne se z duhovitimi besednimi igrami in se nadaljuje z »orngi upitjem« na polje komične igre. Iz te Anita Globokar svojo starko pelje v nemoč in izolirano osamljenost. Po odločitvi za skrivni nakup slušnega aparata, ker klena kmetica pred domačimi še vedno noče priznati svojo starostno nadlogo, s pomočjo vaške posebnice Pepe, po novem osebne zaupnice, ustvarita prave rošade situacijske komedije. Po tej fazi prepričljiva upodobitev starke Anite Globokar igralsko spet dobi že skoraj tragične obrise. Komedije pa imajo lahko samo srečen konec. Zato na nepričakovanem družinskem praznovanju s svojim najljubšim vnukom za svoj rojstni dan poleg polke zapleše z njim še na »njegovo musko«. Igralska prezenca in prepričljivost Anite Globokar v vseh teh odtenkih ustvarja v gledalcih tako sočutje kot tudi iskren smeh.«

Aniti Globokar za prejeto priznanje iskreno čestita tudi župan Dušan Strnad s sodelavci.

Oglejte si tudi