Logo MojaObčina.si

Ivančna Gorica

Deli
Občina Ivančna Gorica
Avtor: Novice Občine,

Devetdeset let Marije Lekan iz Zagradca

Župan Dušan Strnad je v Domu starejših občanov Grosuplje obiskal občanko Marijo Lekan iz Zagradca, ki je v prijetni družbi svoje družine praznovala devetdeseti rojstni dan. Ob tej priložnosti ji je izročil šopek rož ter zaželel predvsem veliko zdravja.
Slavljenka se je rodila, 14. februarja 1928, v kmečki družini na Bregu pri Zagradcu, materi Mariji in očetu Frančišku Žnidaršič. Minka, kot so jo klicali, je bila drugorojenka, njej pa je sledilo še osem otrok. Domačija je bila na nabrežju reke Krke in družina se je preživljala z mletjem žita v mlinu. Pri delu so pomagali vsi otroci. V času vojne je služila kot gospodinjska pomočnica pri dr. Fedranu v Malem Hudem pri Ivančni Gorici. Po vrnitvi domov se je kmalu poročila z Alojzijem Lekanom, po domače Mihatovim Lojzem iz Zagradca. Gojila sta ljubeč in spoštljiv odnos, da so ju vsi občudovali v njuni složnosti. Na njuno veselje se jima je rodilo sedem otrok.
Veliko družino je bilo težko preživeti. Alojzij je cele dneve pridno delal v Litostroju, Marija pa je sama skrbela za družino in ob tem opravljala vsa kmečka dela na kmetiji. Ob vsem garanju ni pozabila na svojo veliko ljubezen – vrtnarjenje. Njeno gredo so vedno krasile prečudovite rože, ki jih je sama vzgojila.

Od leta 2010 je varovanka DSO Grosuplje, kjer jo najbolj razveseli obisk njenih trinajstih vnukov in šestnajstih pravnukov. Ob tej priliki so se slavljenki vsi prisotni zahvalili za prijaznost, optimizem, pripravljenost pomagati in vso njeno nesebično ljubezen. Veseli so bili tudi za to, ker je z njimi praznoval župan Dušan Strnad.

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!