Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Svetovnega dne čebel bomo deležni tudi v Občini Ivančna Gorica

Združeni narodi so na slovensko pobudo 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. S tem se končuje več kot triletni trud, ki pa je po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenije in glavnega pobudnika Boštjana Noča le prva etapa.

Na 20. maj bodo strokovnjaki, čebelarji in drugi, ki se zavedajo pomena čebel in opraševalcev, opozarjali na pomembnost ohranjanja čebel ter pomen čebel za vse človeštvo ter pozivali h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje.
Podatki Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) kažejo, da imajo čebele in drugi opraševalci neprecenljivo vrednost pri zagotavljanju svetovne varnosti preskrbe s hrano. Od opraševanja je namreč odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu oziroma vsaka tretja žlica hrane.

Razglasitev svetovnega dneva čebel smo pozorno spremljali tudi v Občini Ivančna Gorica, ki bomo del tega velikega praznovanja. Eden izmed treh dogodkov osrednjega praznovanja bo 18. maja prihodnje leto v starem mestnem jedru Višnje Gore, kjer bo postavljeno obeležje Kranjski čebeli sivki, ki se je »rodila« v bližnjem gradu Podsmreki. Prenovljen pa bo tudi del mestnega trga in okolice stare šole. V sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pa bo v bližini postavljen učni čebelnjak. V naslednjih letih sledi preureditev stare šole v Hišo kranjske čebele, z muzejem o zgodovini Višnje Gore in tudi prijetnim lokalom. Vse to bo gotovo prispevalo k oživitvi starega jedra Višnje Gore in dalo priložnost zaslužka domačinom.

Oglejte si tudi