Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Osnovnošolci v občini rešujejo kviz o Jurčiču

Pisec prvega slovenskega romana, Josip Jurčič, se je rodil 4. 3. 1844 in umrl 3. 5. 1881. V njegov spomin od marca do maja še aktivneje poteka ozaveščanje o pomenu našega rojaka. Na Jurčičevem pohodu so pohodniki lahko reševali kviz, zato je to tudi literarni pohodniški kviz, ki ga dela posebnega v slovenskem prostoru.

Kot skupnost lahko poskrbimo za domoznansko zavest in samozavest doma, v šolah in pravzaprav kjerkoli. Hkrati spregovorimo kdaj o teh pomembnih ženah in možeh in o njihovem delu ter njihovih prepričanjih. Akcija v tem času poteka še v naših šolah.

Učenci rešujejo kviz, poslušajo Krjavljevo zgodbo ob kamišibaju – namiznem gledališču, učiteljice ob kvizu še dodatno spregovorijo o pisatelju. Občina, ki je kviz založila preko »Zavoda Prijetno domače«, je poskrbela še za simbolične nagrade za mlade reševalce. Vsak je dobil medenega polžka ali pa svinčnik.

Geslo letošnjega kviza je naslov še enega pomembnega dela oziroma pesniškega almanaha iz naših krajev. Umetniki so se očitno že takrat zavedali pomena kranjske sivke in pesniški almanah, v katerem je objavljal tudi Prešeren, poimenovali »Kranjska čbelica«.

Foto utrinki so iz sedmega razreda Podružnične šole Zagradec, profesorice slovenskega jezika, Vesne Zimic-Gluvič.

Oglejte si tudi