Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Predstavitev knjige in otvoritev razstave patra Branka Petauerja

V torek, 6. februarja 2018, je v okviru občinskega praznovanja kulturnega praznika, v Knjižnici Ivančna Gorica, potekala predstavitev nove knjige stiškega patra Branka Petauerja z naslovom Puščavska vrtnica. Istočasno je prostore knjižnice obogatil z lastno fotografsko razstavo, ki jo je posvetil pticam z naslovom Kraljice neba.

Pater Branko Petauer se je sicer rodil v Celju, otroška leta pa preživel v Šmarju pri Jelšah. Diplomiral je na Teološki fakulteti, leta 1986 pa je vstopil v noviciat pri cistercijanih v Stični. Poleg pastoralnega dela v stiški župniji objavlja tudi prispevke v verskem tisku. Pohvali se s številnimi izdanimi knjigami: Slavljen Gospod Bog, Premišljevanje rožnega venca, Vzpon na goro Golgoto, Evharistija-dar Srca Jezusovega, Radovedna Eva, Apostoli Jezusovega srca. Izdal je tudi potopis Romanje v Damask, zadnja knjiga Puščavska vrtnica, ki jo je tokrat predstavil bralnem krožku, pa je avtorjev prvi zgodovinski roman.

Poleg romana pa se je pater Branko v knjižnici predstavil z opusom fotografij, na katerih so ptice. Zbranim je spregovoril številne zanimive anekdote iz fotografiranja na terenu, kot tudi to, da je do danes prejel preko dvesto petdeset mednarodnih nagrad iz fotografskih razstav. Naj dodamo še, da je član domačih in tujih združenj. Pri svetovni fotografski zvezi FIAP je prejel naslov EFIAF/s, kar pomeni, da je srebrna ekscelenca med svetovnimi fotografi.

Literarnega srečanja se je udeležil tudi promotor branja v Občini Ivančna Gorica, župan Dušan Strnad. Kot je dejal Strnad se marsikatera občina ne more pohvaliti s tako lepim uvodom v kulturni praznik, kot se ivanška. K ohranitvi slovenske besede, naroda in države, so poskrbeli marsikateri naši posamezniki in ustanove, med katerimi je vsekakor potrebno izpostaviti stiški samostan, ki je eden izmed branikov slovenstva. Lahko rečemo, da ima samostan pri tem največ zaslug. Prav simbolično pa je, da iz samostana prihaja tudi pater Branko, ki je izvrsten pisatelj in fotograf. »Za vse to se mu iskreno zahvaljujem, še posebej zato ker je tudi za nas velik promotor občine Ivančna Gorica. Vse to dokazuje, da smo lani zasluženo prejeli naziv Branju prijazna občina«, je še dodal Strnad.

Literarni večer, z rojstvom nove knjige p. Branka Petauerja, je vodila vodja ivanške knjižnice, Ksenija Medved. Kulturno točko je popestril kvartet Glasbene šole Grosuplje, podružnica Ivančna Gorica.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi