Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

S sopranistko Jerico Steklasa počastili slovenski kulturni praznik

Letošnja osrednja svečanost ob slovenskem kulturnem prazniku v Občini Ivančna Gorica, z naslovom »PESEM MOJA JE POSODA TVOJEGA IMENA«, je potekala v sredo, 7. februarja 2018, v prostorih Doma kulture v Šentvidu pri Stični. Večer, ki ga slovenci posvečamo domači kulturi in poklonu največjemu slovenskemu poetu, sta pripravila Občina Ivančna Gorica in Zveza Kulturnih društev občine Ivančna Gorica v sodelovanju s Kulturnim društvom Vidovo.

Ob prazniku je zbrane občanke in občane uvodoma pozdravil in nagovoril župan Dušan Strnad, ki je v nagovoru poudaril pomen kulture za slovenski narod. »Kultura ni le veščina in umetnost ustvarjanja. Kultura je tudi odnos do sočloveka, tisto kar je vedno bilo in mora biti temelj naše družbe. Kultura izhaja iz besed in dejanj, iz odprtosti duha, širokosrčnosti in vrednote. Zato je ob prazniku slovenske kulture prav, da najprej izrazimo hvaležnost in spoštovanje do vsega dela, ki ga kulturniki v naši občini opravljajo. Moram reči, da naša občina res izstopa v kulturnem življenju in tudi po medsebojnih odnosih. Zato je na tem mestu treba reči hvala vsem, ki s kulturo živite in z vnemo ter marljivostjo bogatite naša življenja«.

Pri marljivosti in pridnosti pa ni mogel mimo čebel, ki bodo našo občino zaznamovale v tem letu. Povedal je, da je čebela kot zgled in simbol navdihnila številne pisce v slovenski besedni umetnosti. Omenil je Kranjsko Čbelico – drugi slovenski pesniški almanah, katerega urednik je bil naš rojak Miha Kastelic. Po njej se imenuje tudi knjižni klub, ki pridno dela na promociji branja. Klub je eden od številnih bralnih dejavnosti, ki je občini v preteklem letu prinesel naziv Branju prijazna občina.

Da sta v Šentvidu pri Stični kultura in petje doma, je dokazala osrednja gostja večera, sopranistka Jerica Steklasa, katere družinske vezi jo vežejo tudi na naše kraje. Obiskovalci so prisluhnili čudovitemu sopranu, ki ga občudujejo velika mesta in zveneča imena velikih opernih hiš. Na klavirju je mlado sopranistko spremljala prof. Joelle Bouffa, priznana francosko-belgijska pianistka. Jerica Steklasa, ki je poznana tako doma kot v tujini, sodeluje s priznanimi slovenskimi in tuijimi dirigenti ter vrhunskimi orkestri, kjer je deležna številnih državnih in mednarodnih nagrad. Naj omenimo, da je ob zaključku leta 2017 pela na odprtju slavnostnega silvesterskega plesa na Dunaju.

Pesem v vseh oblikah so nam približali še Moški pevski zbor Vidovo, Mladinski pevski zbor OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični in člani Gledališke skupine Vidovo z recitali. Prireditev je povezovala Nuša Volkar.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi