Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Slavnostna podelitev listin Gasilske zveze Slovenije

Na Brdu pri Kranju je, 9. januarja 2018, Gasilska zveza Slovenije pripravila slovesno podelitev listin o napredovanjih v čine visoki gasilski častnik, višji gasilski častnik in gasilski častnik. Med prejemniki so bili tudi člani Gasilske zveze Ivančna Gorica.

Od leve proti desni stojijo: Lovro Markovič, Slavko Zaletelj, Miha Masle, Rafael Radelj, Neža Strmole, Rok Oven, Primož Skubic in Lojze Ljubič.

V minulem letu se je, prvič po novih učnih programih, usposobilo preko 2700 prostovoljnih gasilcev. Na novo je v gasilskih vrstah 138 gasilskih častnikov, 26 višjih gasilskih častnikov in 5 visokih gasilskih častnikov. Vsem kandidatom, ki so bili v čine imenovani na podlagi opravljenih tečajev v letu 2017, sta Janko Cerkvenik in Franci Petek, v. d. predsednika in poveljnik Gasilske zveze Slovenije, slovesno izročila listine.

Čin gasilski častnik so pridobili Primož Skubic, PGD Stična ter Rafael Radelj in Miha Masle, oba PGD Ivančna Gorica. Tečaj za gasilskega častnika, katerega namen je usposobiti tečajnike za vodenje gasilskih enot na intervenciji, so opravljali na nivoju Regije Ljubljana II. Poleg njih je bilo na tečaju še 26 tečajnikov z ostalih GZ naše regije: Kočevje, Grosuplje, Ribnica, Dobrepolje in Loški Potok. Usposabljanje je trajalo 98 ur, od tega 63 ur teoretičnih predavanj in 35 ur praktičnih vaj. Za uspešno dokončanje programa pa je bilo potrebno uspešno zagovarjati operativno taktično nalogo ter zaključni izpit pred komisijo Gasilske zveze Slovenije.

V čin višji gasilski častnik, ki je tudi najvišji čin, ki ga z rednim usposabljanjem kot prostovoljni gasilec lahko dosežeš, pa sta bila imenovana Neža Strmole in Rok Oven iz PGD Stična. Tečaj, namenjen usposabljanju za člane višjih poveljstev, sta opravljala na nivoju Gasilske zveze Slovenije, skupaj s 26 tečajniki s celotne Slovenije: s Celjske, Dolenjske, Gorenjske, Koroške, Mariborske, Podravske, Pomurske, Savinjsko Šaleške regije ter regije Ljubljana I in II. Kot vstopnico za na tečaj pa je bilo potrebno najprej opraviti sprejemno testiranje, na katerem je bilo 200 kandidatov. Celoten obseg usposabljanja je sestavljalo 53 ur teoretičnih predavanj ter 26 ur praktičnih vaj, zaključilo pa se je prav tako z zagovori in zaključnimi izpiti pred komisijo Gasilske zveze Slovenije.

Vse prejemnike so spremljali Slavko Zaletelj, poveljnik GZ Ivančna Gorica ter Lojze Ljubič in Lovro Markovič, častni predsednik in poveljnik GZ Ivančna Gorica.

Za slovesno in prijetno vzdušje pa so z vrhunsko izpeljanimi glasbenimi točkami poskrbele Tina Žerovnik, Maja Drčar in Eva Kovačič, ki prav tako prihajajo iz občine Ivančna Gorica.

Oglejte si tudi