Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Tradicionalni blagoslovi konj tudi v naši občini

Poleg državnega praznika Dneva samostojnosti in enotnosti so na dan, ko goduje sv. Štefan – zavetnik konj, potekale tradicionalne prireditve blagoslov konj tudi v občini Ivančna Gorica. Že tradicionalno so žegnanja konj potekala v Šentvidu pri Stični, Gabrovki pri Zagradcu in na Veliki Dobravi pri Višnji Gori.

V Šentvidu so k blagoslovu svoje konje pripeljali člani Konjerejskega društva Radohova vas in konjeniki Ranča Prebil iz Temenice. Blagoslov konj je opravil tamkajšnji župnik Izidor Grošelj, številni obiskovalci pa so se nato skupaj poveselili ob stojnici, ki jo vsakoletno pripravi konjerejsko društvo. Svojo stojnico so imeli tudi predstavniki Krajevne organizacije Rdečega križa Šentvid pri Stični. Vsem konjenikom in obiskovalcem sta lepe praznike voščila predsednik konjerejskega društva Nejc Rus in grosupeljske izpostave rdečega križa, Franc Horvat.

Prav tako je bilo slovesno, kot že nekaj let, v Gabrovki pri Zagradcu. Cerkev na ta dan blagoslavlja sol, vodo in konje, tako je bilo tudi v gabrovški cerkvici, ko je zagraški župnik Sašo Kovač opravil blagoslov soli in vode. Med pridigo je opozoril na usodo svetega Štefana, katerega cerkev beleži kot prvega mučenika in povezal smernice z nastajanjem naše države pred 27. leti. Župnik se je izkazal za velikega domoljuba in pozval prisotne, da ponosno izobesijo slovensko zastavo. Ob koncu maše je v cerkvi zadonela slovenska Zdravljica.

Zunaj pred cerkvijo je duhovnik prisotnim konjenikom in konjem podelil blagoslovljen kruh in sol ter jih pokropil z blagoslovljeno »štefanovo« vodo. Domače gospodinje in možje iz Gabrovke in Kitnega Vrha pa so poskrbeli za okrepčilo.

Foto: Gašper Stopar in Marjan Urbas

Oglejte si tudi