Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

V ŽIVO: Jubilejni 25. Pohod po Jurčičevi poti

Danes v občini Ivančna Gorica poteka jubilejni 25. Pohod po Jurčičevi poti, s katerim se Jurčičevi rojaki in vsi Slovenci spominjamo bogatega ustvarjalnega opusa, ki ga nam je Jurčič zapustil. Tudi letos so se v sodelovanju s Slovenskimi železnicami številni pohodniki na izhodišče v Višnjo Goro, iz smeri Ljubljane in Novega mesta, pripeljali z brezplačnim izrednim vlakom Prijetno domače.

Udeleženci današnjega pohoda se na pot podajajo iz starega mestnega jedra Višnje Gore, kjer lahko prvo žigosanje pohodniških kartončkov opravijo vse do 10. ure dopoldan. Za dobrodošlico igra stiška godba, v Mestni hiši pa je za obiskovalce na voljo ogled likovna razstava KD likovnikov Ferda Vesela Šentvid pri Stični na temo najbolj marljive čebele na svetu »Kranjske čebele«, ki se je »rodila prav v Višnji Gori.

Tudi letos vrsto novosti na pohoduOsrednja tema letošnjega, jubilejnega pohoda je prvi slovenski roman Deseti brat. Organizatorji so v sodelovanju s knjižnico Ivančna Gorica pripravili bogat spremljevalni program. Pospremili ga bodo z literarnim nagradnim kvizom, namiznim gledališčem v Krjavljevi koči, literarno sobo pobega (escape room) za osnovnošolce, druženjem in nagradnim sebkanjem (selfiji) z literarnimi junaki iz romana Deseti brat. Na cilju pa je obiskovalcem fotografska razstava ob 25-letnici pohoda.

Za dobro voljo bodo ob zaključku pohoda poskrbeli številni glasbeni ustvarjalci iz občine Ivančna Gorica, nepogrešljiva stiška godba, ansambel Ceglar in glasbeni nastop pevke in Ambasadorke Občine Ivančna Gorica Nine Pušlar. Pohodnike bo slavnostno nagovoril predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, Alojz Kovšca. Manjkala pa ne bo tudi bogata ponudba domačih izdelkov na stojnicah in še kaj se bo našlo.

Pohodnikom je Jurčičeva pot na voljo v krajši in daljši različici. Krajša pot pohodnike pelje od Višnje Gore neposredno na Muljavo, daljša pa se v vasi Oslica odcepi in pelje pohodnike najprej na Krko in nato na cilj na Muljavi. Prav na poti proti Krki, si lahko pohodniki ogledajo prizorišča snemanja priljubljene slovenske nadaljevanke Reka ljubezni in brezplačno vstopijo v podzemni svet Krške jame.

Fotogalerija v živo >>

Oglejte si tudi