Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
7°C
ČET.
16°C
6°C
Oceni objavo

2. Pohod po poteh starovercev

Zadnje priprave na pohod so potekale v izrazito deževnem vremenu. Padlo je toliko dežja kot že dolgo ne. Kljub temu smo se v Turističnem društvu Korada Deskle - Anhovo odločili, da drugi Pohod po poteh starovercev izpeljemo ne glede na vremenske razmere.

Udeležba je bila v skladu z vremenom manjša, a še vedno presenetljivo visoka. Pot pod noge je ubralo kar 15 pogumnih pohodnikov, starih med 4 in več kot 80 let. Letošnjo traso smo zasnovali po drugi poti, saj je namen tematskega Pohoda po poteh starovercev spoznavanje starih, večinoma pozabljenih pešpoti v naši občini. Izhodišče je bilo na taborniškem prostoru v Desklah, ciljna točka pa Počivalo pod Jelenkom. Na poti smo se ustavili na točkah, ki jih Pavle Medvešček omenja v knjigi Iz nevidne strani neba. Iz vasi smo krenili preko Zaklanca čez kamnolom Lastivnica in prvi postanek naredili nad Perunkom, kjer je nekoč stalo v polkrogu s kamni obdano stoletno drevo, uničeno v 1. svetovni vojni. Pot nas je nato vodila čez kamnolom mimo Belnovega, kjer naj bi po izročilu bivala zdravilca, puščavnika. Za zdravljenje sta poleg gobe d'blovke, ki raste na bukvi, uporabljala zdravilno vodo, ki sta jo vsak do svoje hiše speljala prav iz Počivala, naše osrednje točke pohoda. Tu smo se okrepčali z domačo salamo in »drnulcom« ter dobili dodatno energijo za nadaljevanje poti. Iz varnostnih razlogov smo pot nadaljevali po stari vojaški cesti in nato preko grebena Krojnik do taborniškega prostora.


Tu nas je tudi letos pričakal Pavle Medvešček - Klančar, s katerim smo prijetno poklepetali. Največ vprašanj je bilo povezanih prav s skrivnostnim močeradovcem. Po dobrih 14 kilometrih smo bili že kar lačni, za kar je z odličnim divjačinskim golažem in polento poskrbel Vili iz Ošterije Ložice.

Ob zanimivi trasi je za dodatno popestritev programa poskrbela tudi narava sama. Poleg dežja, toče in strele, ki je udarila manj kot kilometer proč, nas je ob prihodu na taborniški prostor obsijalo sonce. Da nam korak ni bil pretežak, pa so poskrbele tudi številne gobe dežnikarice, ki so rasle ob poti.


Besedilo: Manca Vinazza

 

Oglejte si tudi