Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

AKTIVNI MLADI V OBČINI KANAL OB SOČI - "AKTIVNI MLADI"

 

Z aktivnimi mladi do aktivnega državljanstva v občini Kanal ob Soči

Občina Kanal ob Soči je v sodelovanju z Ustanovo Fundacijo BiT Planota v lanskem letu uspešno pridobila sredstva na razpisu Erasmus + Mladi v akciji za projekt »Aktivni mladi v Občini Kanal ob Soči«. Osnovni namen projekta je večji dostop do aktivnega državljanstva mladih v občini in vzpostavitev temeljev za trajni strukturiran dialog med občinskimi strukturami in mladimi.

Konkretni cilji projekta so:

1. Spodbuditi razvoj ukrepov za mlade, ki bodo mladim omogočili aktivno sodelovanje v lokalni skupnosti z namenom prispevati k odločanju v okviru razprav, predlaganja ukrepov za mlade ali neposrednega vključevan ja v lokalno politiko.

2. Usposobiti mlade, da bodo lahko z novimi znanji in spretnostmi samostojni pri odločanju in vplivanju na svojo prihodnost v lokalni skupnosti.

3. Pripraviti Strategijo na mlade v Občini Kanal ob Soči, ki bo vsebovala dolgoročne cilje, aktivnosti in ukrepe za doseganje le-teh (srečanje za pripravo strategije 23.3.2019).

Ključna skupina, ki jo projekt naslavlja, so vsi mladi prebivalci občine, tj. učenci višjih razredov osnovnih šol, srednješolci, študenti in drugi, stari med 13 in 30 let. Pomembno je, da si želijo pridobiti pomembna znanja in kompetence za dolgoročno sodelovanje z lokalnimi odločevalci (7.3.2019) in pripravo strategije za mlade. Največji poudarek bo tako posvečen t. i. izkustvenemu učenju, kjer učenje ni glavna aktivnost. Socialne veščine in principe grajenja socialne mreže bodo mladi lahko pridobivali na delavnicah in srečanjih, ki bodo organizirane v jesenskem času v Kanalu (20.10.2018), Desklah (26.10.2018), Levpi (17.11.2018) in Ročinju (24.11.2018). Ker je pomemben del aktivnega državljanstva tudi vzpostavljanje stikov z drugimi in prepoznavanje različnih situacij ter ustrezno (so)delovanje v skupini, bodo udeleženci pridobivali tudi izkušnje iz vodenja, javnega nastopanja, retorike, prevzemanja vloge in odgovornosti aktivnega državljana ipd.

Poleg tega bodo udeleženci projekta imeli odlično priložnost spoznati delo Mladinskega centra Velenje, ki velja za enega najboljše delujočih mladinskih organizacij v Sloveniji (ogled 16.2.2019). V nadaljevanju projekta bo skupina mladih sodelovala tudi pri pripravi strategije za mlade v občini, ki je ključen dokument, da bo lahko občina v prihodnosti tudi kandidirala za naziv »Mladim prijazna občina«.

Zaključno srečanje mladih, odločevalcev in splošne javnosti bo v Kanalu, 25.4.2019.

VABILO ZA SODELOVANJE

* Si star/-a med 13 in 30 let?

* Si želiš postati AKTIVEN DRŽAVLJAN?

* Meniš, da lahko tudi mladi s svojo inovativnostjo veliko pripomorejo k razvoju občine?

* Želiš pridobiti nova znanja in izkušnje s področja sporazumevanja in pogajanja ter komuniciranja?

Vabimo te, da se pridružiš projektu »AKTIVNI MLADI«!

Kaj boš pridobil/-a?

* izkušnje

* znanja

* vpogled v delovanje občinskih struktur

* in kar je najpomembneje: Tvoj glas se bo slišal!

Če te zanima sodelovanje, nas pokliči na 05 39 81 215 ali nam piši na nika.testen@tic-kanal.si. ROK ZA PRIJAVO JE 10. SEPTEMBER 2018!

Oglejte si tudi